Novosti

Fragmenti grada

Tarot predrasude

Ima nešto komično ali i kulturološki znakovito u situaciji kada u kasnim noćnim satima prosurfate kanalima malih lokalnih televizija i vidite šaroliko opskurno društvo astrologinja, proročica, gatara, vizionarskih propovjednika... koji zainteresiranom auditoriju kazuju navodne istine

Large tarot

Narcističko ja želi neprestano slušati o sebi, o svojoj jedinstvenoj priči i unikatnom poslanstvu na ovome svijetu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Koliko zaista značite Vašem partneru? Jeste li sigurna luka ili usputna stanica... Prateća slika uz takav sadržaj prvoloptaška je konotacija, standardno patetična vizualija koja ne može biti tipičnija: dvoje mladih i vitkih bosonogi šeću zagrljeni pjeskovitom plažom u suton. Ona u laganoj pamučnoj ljetnoj haljini, s cipelama u desnoj ruci. On u tananoj bijeloj lanenoj košulji i bermuda hlačicama. Vidimo ih s leđa, pa su njihove lijepe siluete uronjene u dopadljiv narančasti kolorit. To je onaj izlizani motiv s razglednica, kada sunce zalazi za morski horizont. U desnom donjem kutu slike su informacije koje daju kontekstualni smisao citiranim uvodnim rečenicama i opisanom prizoru, riječ je o tarot gatanju. Tamo se navode telefonski broj, cijene poziva s fiksnog (3,48 kn/min) i s mobilnog telefona (4,78 kn/min), te cijena SMS-a (3,72 kn).

Naravno, pojednostavljene verzije te drevne okultno-ezoterijske i kabalističke kartaške igre za proricanje sudbine, dugo su već na repertoaru komercijalne ponude, posredstvom masovnih i novih medija. Ima nešto komično ali i kulturološki znakovito u situaciji kada u kasnim noćnim satima prosurfate kanalima malih lokalnih televizija ili razgranatom mrežom televizijske produkcije kakva je recimo Pink, i vidite šaroliko opskurno društvo astrologinja, proročica, gatara, vizionarskih propovjednika... koji zainteresiranom auditoriju kazuju navodne istine o njihovim sudbinama. Unosno je to tržište jer nema rizika za realizaciju profita koji počiva na simboličkom kapitalu postmoderne kulture jastva. Narcističko ja želi neprestano slušati o sebi, o svojoj jedinstvenoj priči i unikatnom poslanstvu na ovome svijetu. Nema te cijene koja bi bila previsoka za takav užitak.

No vratimo se reklamnim sloganima s početka ove natuknice, oni su također znakoviti. Infrastrukturno-transportni tropovi poput spomenutih luka i stanica, česti su motivi za metafore u službi opisanih sadržaja. Uploviti u sigurnu luku stabilne bračne zajednice ili protutnjati vezom kao vlak kroz stanicu neke provincijalne zabiti... Rodni su stereotipi pritom dovedeni do krajnje indirektnih, ali jasno ukazanih, pa i seksualiziranih konotacija. Rodne su uloge zacementirane prema klasičnom ključu: žena kao fiksirana luka koja u svoje okrilje prima aktivnog partnera koji uplovljava. Opisana reklama pritom barata setom dilema i nesigurnosti koji su poslovična konstanta suvremenog svijeta. Je li to to? Je li on onaj pravi? Koliko sam mu važna? Koliko mu značim?

Neka su to konzervativna pitanja koja obilježavaju i karakter današnjih partnerskih odnosa. Štoviše, implicira se da eventualno odsustvo takvih dilema i sumnji po sebi znači da je problem već tu. Jer kako znati, kako biti sigurni da je to baš to. U društvu privida obilja izbora nema jednostavnih odgovora i rješenja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više