Novosti

Politika

Svjetski židovski kongres optužio hrvatsku vlast da pokušava prikriti monstruozne zločine ustaša

Podizanjem spomenika svim žrtvama holokausta u Zagrebu hrvatske vlasti opet ulažu napore u prikrivanje uloge NDH u zločinima ustaša i stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase Holokausta, rekao je Ronald S. Lauder 

Dx9anyopz1ytfaz0k9rxssvixxq

Ronald S. Lauder, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa (foto Svjetski židovski kongres)

Reagirajući na najavu izgradnje spomenika Žrtvama Holokausta u Zagrebu, oglasio se Svjetski židovski kongres (WJC) osuđujući tu ideju kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima. Pozvao je predstavnike grada Zagreba da odustanu od ideje, a hrvatske vlasti optužio da opet ulažu napore u prikrivanje monstruoznih zločina ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta.

'Svjetski židovski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke Skupštine o podizanju spomenika za šest milijuna židovskih žrtava Holokausta kojom se bezočno ignorira aktivna uloga Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme ustaškog režima u počinjenju tih zločina tijekom Drugog svjetskog rata', navodi se u priopćenju koje prenosi agencija Hina.

Predsjednik WJC-a Ronald S. Lauder rekao je da vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavaju izmijeniti povijest i osloboditi ustaški režim neupitne umiješanosti u okrutna masovna ubojstva Židova, Roma i etničkih Srba u razdoblju od 1941. do 1945. 'Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, no novi spomenik grada Zagreba iskrivljavanje je povijesti i predstavlja uvredu sjećanju na muškarce, žene i djecu koji su bili žrtve ustaša i njihova vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta'.

'Ne može se govoriti o holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na središnju ulogu ustaškog režima u donošenju i provođenju rasnih zakona kojima su Židovi, Romi i etničkih Srbi izloženi progonu, mučenju i smrti. U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerova rata protiv Židova, Hrvatska mora posebno odati počast žrtvama ustaškog režima', poručuje Lauder, prema priopćenju.

'Pozivamo zagrebačku Gradsku skupštinu da odustane od svojih planova za taj spomenik i započne ispočetka, ovaj puta u punoj koordinaciji s lokalnom židovskom zajednicom', navodi se u priopćenju Svjetskog židovskog kongresa, međunarodne krovne organizacije koja predstavlja židovske zajednice u 100 zemalja.

Svjetski židovski kongres referira se na izjavu Židovske općine Zagreb i njenog predsjednika Ognjena Krausa koji je u srijedu kazao da je ta odluka Gradske skupštine ‘sramotna‘ i da ima cilj prikrivanje istina o stradanjima Židova u NDH te da je spomenik svim žrtvama Holokausta s razlogom postavljen u Berlinu. Židovska općina Zagreb pri tom je napomenula da je sugerirala podizanje spomenika Žrtvama Holokausta u NDH kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima te bi podržala i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više