Novosti

Politika

VIDEO Svijeće za Tita

Uz prisustvo više delegacija iz Hrvatske i susjednih zemalja u Kumrovcu obilježena 43. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Large kumrovec 1

Svečano na obilježavanju Titove smrti

Brojne delegacije iz Hrvatske i susjednih zemalja odale su 4. maja počast maršalu i predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu pred spomenikom kod njegove rodne kuće u Kumrovcu. Točno u 15.05., u vrijeme njegove smrti 4. maja 1980., zatulile su sirene, a nakon minute položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Pokojnom predsjedniku počast su odale i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Saveza društava Josip Broz Tito i općine Kumrovec u prisustvu krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara i saborskog zastupnika SDP-a Siniše Hajdaš Dončića.

Josip Broz Tito bio je čovjek koji je obilježio drugu polovicu 20. stoljeća, rekao je predsjednik SABA Franjo Habulin, podsjetivši na brojne pohvale svjetskih lidera. Njemački kancelar Willy Brandt je kazao da je Tito za jugoslavenske narode bio dar sudbine jer su u opasnim vremenima imali takvog vođu, a američki predsjednik Richard Nixon da je Tito bio vođa koji je imao svoje principe, smisla za humor, izvanredno pamćenje i nije se bojao Amerikanaca, podsjetio je Habulin.

Ističući da je i ove godine delegacija županije otišla u Kumrovec kako bi odala počast Josipu Brozu Titu, župan Kolar rekao je da se "s ponosom prisjećaju velikog, svjetskog državnika, vođe antifašističkog pokreta, čovjeka koji je s Nehruom i Naserom osnovao pokret nesvrstanih i ostavio neizbrisivi trag u svjetskoj politici".

O Titu su govorili i Hajdaš Dončić koji je istaknuo da su "Tito i Tuđman bili najbolje što je Hrvatska u političkom smislu imala", kao i općinski načelnik Robert Šplaj koji je naglasio potrebu brendiranja Titovog lika istvaranja pozitivne priče o njemu od čega bi svi imali koristi.

Istog dana u Centru za posjetitelje Kumrovec otvorena je izložba "Tito u silateliji" s eksponatima iz zbirke Ivana Librića u organizaciji Savez društava Josip Broz Tito i SABA RH pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije.

Prošle godine izložena je u Zagrebu, a u Kumrovcu će se moći razgledati do 28. maja ove godine, dan nakon što se 27. maja povodom 81. godišnjice Titovog rođenja održi skup "Dan mladosti radosti" na kojem budu hiljade i hiljade antifašista i poštovalaca Titovog lika s područja bivše Jugoslavije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više