Novosti

Politika

Trebamo dići glas protiv zatiranja istine

Ponosan sam na antifašističku povijest Zagreba i optimističan o antifašističkoj budućnosti Hrvatske, rekao je Tomislav Tomašević na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i 79. godišnjice oslobođenja Zagreba u Lisinskom

Large hab1

Franjo Habulin, predsjednik SABA RH (foto Nenad Jovanović)

U punoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 8. maja održana je akademija povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i 79. godišnjice oslobođenja Zagreba.

- Iznimno je važno promicati vrijednosti antifašizma i boriti se protiv povijesnog revizionizma, jer fašizam nije mrtav iako smo vjerovali da je definitivno pobijeđen - naglasio je Franjo Habulin, predsjednika Saveza antifašističkog boraca i antifašista RH, koji je uz Grad Zagreb organizirao ovaj skup.

- Današnji svijet kao da je zaboravio što je bio fašizam, odnosno što jest fašizam, jer se s njime suočavamo i danas – fašizam nije mrtav, koliko god da smo vjerovali da je definitivno pobijeđen i jednom za svagda protjeran s političke scene. Današnji političari kao da uopće ne shvaćaju što je rat, pogotovo rat u današnjim okolnostima, a uz to i bezočno manipuliraju pojmovima fašizam i antifašizam. Ti i takvi današnji političari ne shvaćaju, ili ne žele shvatiti zašto je važno njegovati i promicati vrijednosti antifašizma i boriti se protiv povijesnog revizionizma, protiv relativiziranja, ponekad čak i negiranja zločinačkog karaktera naci-fašizma, što prevedeno na naše domaće prilike znači: ustaštva - naglasio je Habulin.

- Opća atmosfera u društvu nije promijenjena jer po nekim svojim karakteristikama opasno podsjeća na rane '90-e godine prošlog vijeka kad se htjelo i Domovinski rat inficirati zaraznim bacilom ustašonostalgije i povijesnog revizionizma - rekao je i naglasio da oni koji upozoravaju na negativne pojave nisu jugonostalgičari i neprijatelji hrvatske države, jer se i on u Domovinskom ratu borio za Hrvatsku.

- SABA se isključivo bori protiv zatiranja povijesnih istina, protiv laganja o prošlosti i to kroz publicistiku, kvazi-znanstvena istraživanja, školske udžbenike, a sve to nerijetko u nezdravoj simbiozi države i Crkve. Sve to govorim zbog svih onih koji dobro znaju ali se prave kao da ne znaju, kao i zbog pripadnika mladih generacija; zbog onih kojima nikad nije bilo dozvoljeno da nauče i da saznaju pravu istinu te razumiju, ne potrebu nego nezaobilaznost obilježavanja Dana Pobjede, dana Europe i Dana oslobođenje Zagreba. U Hrvatskoj koja sama za sebe kaže da je demokratska i koja je u Ustavu zapisala antifašizam kao temelj na kojem počiva, suočavamo se s tužnim činjenicama. Tri su desetljeća prošla otkako je vihor povijesnog revizionizma pomeo s ulica i trgova imena istinskih heroja antifašističke borbe i žrtava fašizma. Srušeno je 3.000 spomenika i spomen obilježja, a taj isti vihor donio je na ulice i trgove imena dokazanih ustaških zločinaca. Slabašni povjetarac koji se u prvom desetljeću ovog vijeka suprotstavio vihoru revizionizma, vratio je neka od tih imena, ali ne sva. Vraćeni su Trg žrtava fašizma, Prolaz sestara Baković, ali je nestao Trg maršala Tita, a ulicu 8. maja 1945. Zagreb još uvijek nema, nije vraćena! - naglasio je predsjednik SABA RH.

Uzvanici na svečanoj akademiji u Lisinkom  (Foto: Nenad Jovanović)

- Sustavno se demonizira lik vođe antifašističke borbe, a kasnije i jednog od najistaknutijih državnika XX vijeka maršala Josipa Broza Tita, a šuti se o i žrtvama – tko su bile žrtve, kako su stradale i tko su bili zločinci, a sustavno se šire i laži o poslijeratnoj Jugoslaviji. Krajnji je cilj promijeniti rezultate Drugog svjetskog rata, pobjednike proglasiti poraženima i obrnuto i tako staviti Hrvatsku kao pobjednika u tabor poraženih. Zato trebamo dizati glas protiv zatiranja istine i onemogućiti pobjedu laži nad istinom - podvukao je Habulin na kraju izlaganja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je važnim isticanje antifašističkog naslijeđa Zagreba, podsjetivši na nedavnu obnovu spomen ploče u spomen-parku Dotrščina, kao jednom od hiljada mjesta stradanja, kao i otvaranje spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima na Glavnom kolodvoru. Podsjetio je na održane desete po redu obnovljene Trnjanske krijesove zbog čega će Mreža antifašistkinja kao njihov organizator dobiti nagradu Grada Zagreba, kao i na proces preimenovanja ulica imenovanih po ustaškim dužnosnicima: četiri su preimenovane, a četiri su u proceduri, rekao je.

- Na Trnjanskim krijesovima skupilo se desetak pametnjakovića koji pokušavaju ući u vladu, ali i više mlađih ljudi nego ranijih godina. Ponosan sam na antifašističku povijest Zagreba, te optimističan o antifašističkoj budućnosti Hrvatske, naglasio je Tomašević, najavljujući veliku borba protiv bilo kakvog oblika historijskog revizionizma, fašizacije i svih oblika diskriminacije.

Davorko Vidović, izaslanik tehničkog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, kazao je da je antifašističko utemeljenje Hrvatske činjenica koja jasno dijeli one koji poštuju svoju domovinu, njen ustavni poredak, njenu povijest, ali i njenu povijesnu žrtvu, od onih koji zagubljeni u crnim maglama pokušavaju ne samo revidirati povijest, negirati činjenice i realnost, nego i nude dokazano najcrnje anticivilizacijske scenarije kao budućnost.

- Nije da ih nema, nije da ne galame, škrguću zubima, nije da se ne pokušavaju progurati u prve redove, nije da nisu temeljito osmradili društvene mreže. Ima ih. Ali neusporedivo više ima nas kojima ne može nikakva manipulacija, laž, opsjenarstvo, pomutiti niti razum, niti uvjerenja, niti vjeru u čovječnost - naglasio je Vidović.

Zbor SKD Prosvjeta iz Splita (Foto: Nenad Jovanović)

- U NOB-u je učestvovalo oko 50.000 građana Zagreba, od 300.000 koliko ih je živjelo u gradu. Više od 16.000 građana poginulo je u Zagrebu, u zatvorima i logorima, odnosno kao borci partizanskih jedinica. Zagreb je dao 89 narodnih heroja. Zar to nije dokaz i nije potvrda jasnoće izbora nepokorenog grada. Građani Hrvatske i hrvatski narod, imaju razloga ponositi se svojim, možda najvažnijim povijesnim izborom - kazao je i poželio da se okrugla godišnjica oslobođenja Zagreba održi u velikoj dvorani uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

- Ove Europe ne bi bilo bez nas i vas i onih koji su pali za nas - rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i nastavio: - Bode oči da neki ne razumiju što se u povijesti dogodilo i da su zaboravili da se povijest može mijenjati. Žalosti da je Hrvatski sabor pokrovitelj Bleiburga koji nije tragedija hrvatskog naroda, već mjesto gdje je kapitulirala ustaška vojska. Da su prihvatili kapitulaciju Trećeg reicha, kao što nisu, ne bi bilo preko 1.500 poginulih i preko 3.500 ranjenih partizana. Idioti misle da su partizani krivi da nema NDH. Saveznici su se dogovorili da nestanu svi režimi uspostavljani voljom okupatora i toga bi se morali sjetiti oni koji pokušavaju mijenjati povijest. Put u slobodu ne može se zaustaviti - kazao je na kraju Mesić.

Prisutnima su se obratile i izaslanica predsjednika Melita Mulić te u ime tehničke vlade Vedrana Šimundža Nikolić, državna tajnica u ministarstvu pravosuđa.

U muzičkom dijelu programa nastupili su zbor Praksa iz Pule, ženska pjevačka grupa SKD-a Prosvjeta iz Splita te sopranistica Barbara Othman uz pratnju Marjana Krajine. Na skupu je bilo nekoliko nekadašnjih partizana i učesnika NOB-a - Budimir Lončar, Ivan Fumić, Šime Mudrovčić, Ivan Fumić, Jakov Jukić i Mile Knežević. Prisutni su bili i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, zagorski župan Željko Kolar, brojni bivši i sadašnji zastupnici i antifašistički aktivisti. Tu je bila i delegacija Prve proleterske brigade iz Beograda na čelu s Olgom Stojiljković Trifunović, koja je dan ranije odala počast za 163 pripadnika brigade koji su 6. i 7. maja poginuli u oslobađanju Vrbovca.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više