Novosti

Kronika

Svi u Dugu Rijeku

Domaćini pozivaju sve mještane okolice na tradicionalna društvena događanja povodom Duhova

Skdkwj3q60ggzk1auexut7h79q2

Uređenje okoliša prije slave

Da je buduća proslava crkvene krsne slave Duhovi, važan društveni događaj u Dugoj Rijeci, i ove godine dokazali su vrijedni mještani Duge i Male Rijeke, Rasinice, Ribnjaka i drugih okolnih sela kod Koprivnice. Tradicionalna seoska proslava održava se 16. lipnja, a osim službe u pravoslavnoj crkvi Sv. Trojice, zabave te malonogometnog turnira, uvijek počinje važnom radnom akcijom.

Akcija se izvodi tjedan dana prije samog događaja i uključuje obavezno uređenje okoliša oko crkve, društvenog doma i igrališta. Ovoga puta je sudjelovalo dvadesetak mještana iz više spomenutih naselja, a pridružio im se i nadležni velikopoganački paroh Branislav Todorović.

- Zahvaljujući svima koji su se odazvali, a bilo nas je iz nekoliko sela, zajedno smo uredili okoliš na prostoru na kojem će se za nekih tjedan dana održati turnir, crkvena služba i sama zabava. Ovoga puta, to valja posebno naglasiti, slavimo 40 godina od organizacije malonogometnog turnira. Na taj smo sportski jubilej svi itekako ponosni i to nam je dodatni poticaj da ovaj tradicionalni događaj u budućnosti održavamo. Nadamo se da će ove, kao i prošlih godina, doći mnogo ljudi iz koprivničkog, križevačkog, ludbreškog i drugih krajeva u Hrvatskoj. Dodao bih još na kraju kako je ova akcija uređenja pored pripreme za proslavu, imala za cilj pripremu za građevinske i stolarske radove na društvenom domu. Sve ljude dobre volje i veselog srca, ovim putem pozivam na veliku seosku zabavu i turnir, 16. lipnja, u Dugu Rijeku. Svi ste dobrodošli - rekao je Ljubiša Grubačević, jedan od učesnika radne akcije u Dugoj Rijeci.

Osim po dugogodišnjoj proslavi krsne slave, organizaciji zabave i turnira, Duga Rijeka je poznata kao mjesto u kojemu su početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća, živjeli znameniti hrvatski književnik Miroslav Krleža i njegova žena Bela - u posjet im je dolazio i August Cesarec. Uz bračni par Krleža, ovaj potkalnički kraj, poznatim je učinio i Milan Crljenica, nekadašnji zastupnik Sabora Socijalističke Republike Hrvatske.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više