Novosti

Društvo

80. rođendan Brigade Radić

Udarna brigada Braće Radić, osnovana 4. septembra 1943. u šumi između Duge Rijeke i Ludbreškog Ivanca, kao prvi ešalon 10. Zagrebačkog korpusa ušla je u oslobođeni Zagreb 1945. godine

Large informator 80. ro%c4%91endan   %c4%86irilica

Spomenik Brigadi Radić

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Opštine Rasinja (UABA), Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Koprivničko-križevačke županije te SABA Republike Hrvatske, 4. septembra obilježena je 80. godišnjica osnivanja Udarne brigade Braće Radić u šumi između mjesta Duga Rijeka i Ludbreški Ivanac.

Pored članova i članica antifašističkih udruženja, skupu su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti iz Opštine Rasinja, Grada Koprivnice, srpskih vijeća i drugi građani. U uvodnom dijelu programa kod spomenika na mjestu formiranja brigade, najprije su položeni vijenci i zapaljeni lampioni, a potom održani prigodni govori. Svoje učešće u obilježavanju ovog značajnog historijskog događaja uzeli su svojim kulturno-umjetničkim nastupom učenici PŠ Rasinja i OŠ Veliki Poganac te operna solistica Barbara Otman uz muzičku pratnju prof. Marjana Krajne.

Svi učesnici obišli su Spomen sobu posvećenu 32. Diviziji koja se nalazi u sklopu objekta Područne škole Veliki Poganac i svoje druženje nastavili u Društvenom domu u Velikom Pogancu. O historijskom značaju formiranja ove slavne partizanske jedinice, svoju izjavu dao je načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer (SDP).

- Danas sam zapalio svijeću kod spomenika Prve udarne brigade Braće Radić u Dugoj Rijeci jer na današnji dan 4. rujna 1943. godine osnovana je brigada. Ono što je bitno za istaknuti, da je ova brigada kao prvi ešalon 10. Zagrebačkog korpusa, ušla u oslobođeni Zagreb 1945. godine. Kalnik je uvijek bio važna strateška točka u svim ratovima, ali su ga zaboravili u miru - na skupu je istaknuo Kešer.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više