Novosti

Kronika

Слaвa у Дугoj Риjeци

Пoвoдoм крснe слaвe црквe Свeтe Tрojицe у Дугoj Риjeци, мjeсту нaдoмaк Koпривницe, oргaнизoвaни су трaдициoнaлнa литургиja, кojу je вoдиo вeликoбршљaнички jeрej Слaвoмир Гвojић, тe фудбaлски турнир и сeoскa зaбaвa

E46abgxd5odch1104pya0xa7s30

Povodom krsne slave crkve Svete Trojice u Dugoj Rijeci kod Koprivnice, 7. juna organizovani su tradicionalna liturgija, fudbalski turnir i seoska zabava. Proslava je počela prigodnom službom i ophodom oko crkve brojnih vjernika, najvećim dijelom stanovnika Duge i Male Rijeke, Velikog Poganca i okolnih sela. Službu je vodio velikobršljanički jerej Slavomir Gvojić uz pratnju nadležnog velikopoganačkog paroha Branislava Todorovića. Ovogodišnji slavski hljeb pripremila je Milena Cetušić iz Ribnjaka dok je za kumu iduće godine izabrana Goranka Manojlović iz Velikih Sesveta.

Na fudbalskom turniru takmičilo se 11 ekipa, a pobjedu su odnijeli igrači iz FK Imbriovec. Na drugom mjestu bio je tim iz FK Ruševac dok je treće zauzela vojakovačka Viktorija. Šećer na kraju, bila je zabava na kojoj su do ranih jutarnjih sati svi uživali u narodnom melosu.

- Svake godine se održava služba i turnir i skupi se naroda. Lijepo je vidjeti mlade ljude koji dolaze iz svih krajeva Prigorja, Podravine i Zagorja. Na zabavi se okuplja rodbina i prijatelji. To je ono najbitnije, upravo druženje svih. Nadam se da će se tradicija nastaviti i u budućnosti. Lijepo je vidjeti da se svi slažu i poštuju - rekla je Bogdanka Crljenica iz Duge Rijeke.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više