Novosti

Politika

Sveta Bubamara

Ovih dana u Glini se šapuće da će uskoro u dječjem vrtiću Bubamara biti uveden katolički vjeronauk

9t8peip2qsn3qpu473z11jbvumb

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Kad god bi se po Glini potiho raspravljalo o nekom nedefiniranom događaju koji je više slutnja nego predviđanje na temelju činjenica, iskustva bi pokazala da se u tim čaršijskim pričama itekako zna skriti istina. Ovih dana, uz jutarnje kave šapuće se kako će uskoro u dječjem vrtiću Bubamara biti uveden katolički vjeronauk.

Andreja Kuzmić, ravnateljica dječjeg vrtića u kojemu svakodnevno boravi 120-oro djece različitih uzrasta i nacionalnosti i u kojemu nema niti sociologa psihologa, niti pedagoga, pa njihov posao odrađuju odgajatelji kako znaju i umiju, na pitanje o eventualnom uvođenju vjeronauka kaže: ‘Znate, uvođenje vjeronauka je proces, stvar se mora verificirati, a i posebno platiti. Pitaju se o tome i roditelji’. Mi smo pak pitali građane što misle o uvođenju vjeronauka u vrtić. Spremni su o tome razgovarati, ali naravno ‘nikako za novine’. Jedni nemaju ništa protiv, smatraju to korisnim, drugi misle kako vjeronauk, pa i za mališane, treba održavati isključivo u prostorima crkve. Ima i onih koji smatraju da bi u vrtić bilo važnije uvesti tečajeve stranih jezika.

- Ne želim da moje dijete u vrtiću proučava jevanđelje, ostavila bih to za kasnije. Važnije mi je da uči engleski jezik, jer će, prema svemu sudeći, jednoga dana posao tražiti u Europi, a možda čak i srednjoškolsko obrazovanje – komentar je majke četverogodišnje djevojčice.

Lokalnog župnika nismo uspjeli dobiti. Telefon u župnom uredu uredno je zvonio, ali je dušebrižnik vjerojatno bio na terenu. Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, iznenađen pitanjem o vjeronauku u vrtiću, kaže da mu je to prvi glas te da je najvjerojatnije riječ o besmislenim nagađanjima, jer bi on, kao prvi čovjek Gline, svakako nešto o takvoj inicijativi trebao znati.

Inače, katolički vjerski odgoj u RH postoji već punih 25 godina. Još 1990. u dva zagrebačka vrtića uveden je takav program za djecu starije vrtićke dobi.

Na internetskim stranicama nadležnog ministarstva može se pronaći podatak da je 2010. u RH djelovalo 435 javnih vrtića, a program vjerskog odgoja provodio se u njih 295. U programima katoličkog vjerskog odgoja u dječjim vrtićima, uz suglasnost roditelja, tada je sudjelovalo 15 tisuća djece. Danas je taj broj zasigurno mnogo veći.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više