Novosti

Manjinski zastupnik

Свe мaњe млиjeкa

Зa рaзлику oд сусjeднe Слoвeниje кoja имa прoизвoдњу вeћу oд свojих пoтрeбa, сaмoдoстaтнoст Хрвaтскe у мљeкaрству пaлa je сa 49 нa 46 пoстo

Large jeckov

Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj iz godine u godinu sve je manja pa je lani pala za još 6 posto u odnosu na 2021. a ove godine će još toliko, rekla je u četvrtak u slobodnom govoru zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov povodom 1. juna, Svjetskog dana mlijeka.

Rekavši da je to je odlična prilika da se mlijeku i mliječnim proizvodima u javnosti posveti posebna pažnja, Jeckov je govorila o susretu s poznanikom koji se bavio stočarstvom, ali je na kraju odustao i morao prodati sve krave.

Citirala je njegovu izjavu kako mali poljoprivrednici sve više odustaju od uzgoja mliječnih goveda, tako da iz godine u godinu pada količina isporučenog mlijeka kao i broj isporučitelja te da je samodostatnost Hrvatske, što se tiče mlijeka, pala sa 49 na 46 posto. Otkupna cijena lani je rasla više puta, ali ni to seljacima-stočarima nije pomoglo.

Prema Programu razvoja sektora mljekarstva u Hrvatskoj do 2030. godine kao glavni cilj istaknut je povratak na proizvodnju iz 2012. i podizanje govedarske proizvodnje za čak petinu, broj muznih krava trebao bi biti veći od 90.000, a trebala bi porasti i proizvodnja mlijeka.

Za usporedbu, susjedna Slovenija ima proizvodnju veću od svojih potreba dok je Mađarska gotovo dosegnula samodostatnost u mliječnoj industriji.

- Upravo su te dvije susjedne države najveće izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku - citirala je Jeckov svog poznanika.

U sljedećih osam godina planira se uložiti u sektor mljekarstva toliko da bi se situacija zaista mogla promijeniti na bolje. Plan je da se do 2030. investira gotovo 700 miliona eura.

- Ali nisu dovoljne samo dobre želje i namjere. Moramo pronaći način i rješenje za izlaz iz situacije. Fali nam zemlje na kojoj bismo proizvodili stočnu hranu, nedostaju nam preradbeni kapaciteti, a treba reći i da smo među zemljama s najvišim PDV-om na većinu mliječnih proizvoda, izuzev mlijeka i maslaca - rekla je i za kraj citirala da "suverenosti nema bez proizvodnje hrane, a rješenje je povećanje proizvodnje. Ista priča je i sa mlijekom".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više