Novosti

Kronika

Сусрeти у Maлoм Грaдцу

Oдржaни 19. пo рeду Сусрeти нa Бaниjи у Maлoм Грaдцу: Прoгрaм je oдржaн нa oтвoрeнoj пoзoрници пoрeд пoтрeсoм oштeћeнoг Дoмa културe, a дружeњe сe нaстaвилo кoд вaтрoгaснoг дoмa

Large 6

Nastup folkloraša na Susretima

Prvog avgusta u Malom Gradcu kod Gline održani su 19. po redu Susreti na Baniji u organizaciji tamošnjeg pododbora "Prosvjete". Program je održan na otvorenoj pozornici pored potresom oštećenog Doma kulture koji su prije 20-ak godina obnavljali i osposobljavali članovi pododbora i drugi mještani uz pomoć "Prosvjete" i gradskih vlasti.

Osim domaćina nastupili su i folkloraši pododbora Prosvjete iz Belog Manastira, Slatine, Hrvatske Kostajnice, Vrginmosta i Garešnice, a prisutni su u šatoru mogli vidjeti i eksponate koji su izvučeni iz etno-sobe urušena u potresu, a onda rekonstruirani. Moglo se vidjeti i banere sa slikama i tekstovima o podužoj i bogatijoj historiji Malog Gradca, kao i slike djece koja čine bazu malogradačkog pododbora koji vodi Željka Marčinko.

Organizatori su primijenili sve mjere. Kako je dom kulture neupotrebljiv, nakon dvosatnog programa druženje je organizirano kod vatrogasnog doma, a prisutne su zabavile i "Banijske preldžije".

Manifestaciji je prisustvovala i zamjenica župana Mirjana Oluić koja je, kako je izjavila za Novosti, bila oduševljena atmosferom.

- Drago mi je da mnogi od pododbora koji su nastupili nastoje u svoj rad uključiti djecu koja se trude kako bi pokazala što znaju. To je garancija budućnosti tih pododbora - ocijenila je i dodala da je značajno da malogradački pododbor skoro 20 godina uspijeva održavati takvu manifestaciju.

Po riječima Željke Marčinko, potres je na neki način i ojačao pododbor.

- Nemamo prostor za vježbe zimi, dodijeljena su nam dva kontejnera. Nedostaju nam nošnje i pozivamo sve koji nam u tom smislu mogu pomoći. S druge strane, mnogi naši članovi su volontirali u mjesecima nakon potresa, a broj djece je čak i povećan – rekla je i dodala da će se ujesen obilježiti i 20 godina od osnivanja pododbora, i to u dvorani u Glini gdje bi trebao nastupiti Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

Nažalost, dan nakon Susreta veliko nevrijeme poharalo je Glinu, uključivši i Mali Gradac, a među teško oštećenim kućama bila je i ona Željke Marčinko.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više