Novosti

Kronika

Suradnja u Varaždinu

Razgovori predstavnika Grada Varaždina i Varaždinske županije s manjinama: "Novog gradonačelnika smo upoznali sa radom i programskim aktivnostima", kaže Mile Sekulić, predsjednik lokalnog Vijeća srpske nacionalne manjine

Large 3

Mile Sekulić

Vodstva Grada Varaždina i Varaždinske županije primila su krajem jula predstavnike nacionalnih manjina koje žive u Gradu i Županiji. Prvi je to učinio gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj sa svojim zamjenikom, pročelnikom upravnog odjela za poslove gradonačelnika i djelatnicom zaduženom za nacionalne manjine.

- Novog gradonačelnika smo upoznali sa radom i programskim aktivnostima naše nacionalne manjine. Nastavit će se tradicija svakog prvog utorka u mjesecu, a to je sastanak sa gradonačelnikom u Gradskoj vijećnici na kojem razgovaramo o realizaciji programskih aktivnosti, zaštiti nacionalne manjine i djelotvornijem financiranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Upoznali smo ih sa našim zahtjevom da predsjednik našeg vijeća u buduće prisustvuje sjednicama Gradskog vijeća. No, oni o tome nisu imali nikakvo saznanje. Predao sam im oba dopisa da se upoznaju sa cijelom problematikom vezano uz ovu temu. Ukoliko nam situacija sa pandemijom dozvoli održali bi Dan nacionalnih manjina naše županije 26. septembra, a bilo bi vezano za Evropski dan jezika - kazao je Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina.

Dodao je da se Vijeće i tamošnja srpska zajednica intenzivno pripremaju za popis stanovništva. Anđelko Stričak, novi župan Varaždinske županije priredio je sa saradnicima također prijem za predstavnike nacionalnih manjina sa područja županije, a među njima je bio i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić. Predstavnici nacionalnih manjina su izrazili zadovoljstvo prijemom i naglasili da prošla vlast nije sa manjinama imala slične sastanke.

Župan je obećao da će financiranje biti poboljšano i za Vijeća i za predstavnike. Obećao je da će tražiti i pronaći prostor u koji bi se smjestila udruženja svih nacionalnih manjina. Županija ima dva vijeća, srpsko i romsko, te tri predstavnika nacionalnih manjina, slovenske, bošnjačke i albanske, dok Grad ima jedno vijeće, srpsko, te dva predstavnika, kao i dva udruženja, "Uranak" srpske i "Nagelj" slovenske zajednice. Župan je još obećao da će svaka tri mjeseca održavati sastanke sa predstavnicima nacionalnih zajednica, a podržao je i prijedlog da se održi Dan nacionalnih manjina 26. septembra.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više