Novosti

Politika

Varaždinska rašomonijada

Nakon ponovnog vandalizma na zgradi u kojoj je sjedište dvaju srpskih vijeća došlo je do razmirice između gradonačelnika i predsjednika gradskog VSNM-a

Large intrigator  cim i nenad1

Predsjednik VSNM-a Varaždina Mile Sekulić i gradonačelnik Neven Bosilj (foto (Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL))

Pitanje uništenih ploča i ukradenih i uništenih zastava sa zgrade u kojoj je sjedište gradskog i županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu bilo je predmet nedavnog razgovora gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja (SDP) i predsjednika gradskog VSNM-a Mile Sekulića, a onda, kako tvrdi Sekulić, svađe i njegovog izbacivanja sa sastanka. Gradonačelnik sa svoje strane ističe da je Sekulić samo zamoljen da ode jer su na razgovor s njim čekale i druge stranke. Sastanak je bio dogovoren zbog nedavnog ponovnog uništenja zastave srpske zajednice na zgradi dvaju vijeća, a prisustvovao mu je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

- Nakon govora gradonačelnika od dvije minute i mog sedmominutnog izlaganja o svemu što se do sada događalo s natpisnim pločama i zastavama, doslovno sam bio izbačen sa sastanka uz riječi gradonačelnika da "ne može više slušati moje gluposti u vezi uništavanja četiri dvojezične ploče Vijeća i skrnavljenja zastave sa zgrade Vijeća" - tvrdi Sekulić.

Dodaje da sedam napada u kojima su četiri puta uništene ploče i dvaput uništena zastava, uz jedan neuspješan pokušaj, ne mogu biti izolirani incidenti.

- Gradonačelnik nije niti jednom nazvao Vijeće i izrazio žaljenje zbog tog čina mržnje, već je deset dana nakon događaja objavljena njegova pismena osuda. Naglasio sam i da je gradonačelnik naprasno prekinuo tradiciju sastanaka s predstavnicima manjina svakog prvog utorka u mjesecu. Nakon toga je gradonačelnik vidno iznerviran viknuo: "Van!" Izašao sam - kaže Sekulić.

Napominje da usprkos svim tumačenjima Savjeta za nacionalne manjine i Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, varaždinska gradska uprava ne želi dozvoliti predstavnicima srpske zajednice prisustvovanje sjednicama Gradskog vijeća bez prava glasanja. Kako kaže, to je suprotno odredbama Ustavnog zakona.

Na naše pitanje o spornom događaju, iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća potvrdili su održavanje sastanka u svrhu rasprave o sprečavanju neodgovornih pojedinaca da i dalje nanose štete na objektu Vijeća. "Važno je napomenuti da je gradonačelnik Neven Bosilj još isti dan kada je stigla informacija o incidentu i počinjenoj šteti iz PU varaždinske, 2. travnja, javno osudio ponovni čin uništavanja imovine srpske nacionalne manjine u Varaždinu te je njegova izjava također poslana i putem priopćenja svim medijima. Sekulića je odmah kontaktirao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković pri čemu je termin sastanka usklađen tek za nekoliko dana", kažu iz Upravnog odjela.

"Kako je gradonačelnik u rasporedu imao daljnje sastanke, nakon kratkog razgovora i obećanja da će učiniti sve što je potrebno da se spriječe ovakva nedjela u Varaždinu, gradu u kojem se njeguje tolerancija, poštuje i prihvaća sve građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, zamolio je gospodina Sekulića da završe razgovor i da napusti ured radi ostalih stranaka koje čekaju. Gradonačelnik je problematiku uništavanja imovine Vijeća srpske nacionalne manjine iznio i na kasnije održanoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina uz predlaganje i preventivnih mjera. Zaključno, kao što je gradonačelnik već nebrojeno puta napomenuo, srpska nacionalna manjina, kao i sve druge nacionalne manjine, ravnopravni su građani Varaždina i uvijek će imati podršku gradskih vlasti, kao i svih gradskih stručnih službi", naglašavaju iz Upravnog odjela, uz napomenu da je Grad Varaždin vijećima redovito nadoknađivao počinjene štete.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više