Novosti

Politika

Ponovo vandalizam nad prostorijama varaždinskih Srba

U centru baroknog grada na službenim prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina i Varaždinske županije oštećene su zastave Hrvatske i Varaždina, a zastava srpske zajednice je ukradena

Large varazdin

Oštećenja na prostorijama dvaju vijeća u Varaždinu

U noći s petka na subotu, sa 1. na 2. april, ponovno je ukradena zastava srpske nacionalne manjine sa zgrade gdje se u centru baroknog grada nalaze službene prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina i Varaždinske županije.

Kako je rekao predsjednik VSNM-a Varaždina Mile Sekulić, oštećene su zastave Republike Hrvatske i Grada Varaždina, zastava srpske zajednice je ukradena, metalni nosači triju zastava su iščupani iz zida, koplja su polomljena, a nedavno obnovljena fasada je znatnije oštećena.

Zadnji put zastava srpske zajednice uništena je 27. novembra 2021. godine. Nadzorne kamere su snimile počinioca pa je ubrzo pronađen i sudski sankcioniran uslovnom kaznom zatvora, ukoliko u godinu dana ne počini novo krivično djelo.

Sekulić ističe da su od 2013. do 2020. godine četiri puta uništavane dvojezične-dvopismene natpisne ploče dvaju vijeća, dok je prije toga zabilježen i jedan neuspješan pokušaj otuđenja zastave.

Materijalna šteta nakon najnovijeg vandalizma je procijenjena na 2.000 kuna. Policija je obavila uviđaj i Sekulić je dao iskaz pa će protiv počinioca biti podnesena krivična prijava. Video nadzor je bio u funkciji i sve je snimljeno pa se očekuje da policija ubrzo uhapsi počinioca. O ovom vandalizmu Sekulić je obavijestio Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, Savjet za nacionalne manjine, gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, Ambasadu Republike Srbije u Zagrebu i medije.

"Gospodine gradonačelniče, naš Grad je postao grad slučaj po vandalizmu prema srpskoj zajednici. Javni apeli protiv vandalizma nisu do sada dali rezultata, a ovo zlo mržnje nastavit će se i dalje sa porukom da našoj zajednici ovdje nije mjesto za život sa većinskim narodom. Vijeće izražava bojazan ugroženosti u budućnosti i daljnjeg vandalizma prema našoj zajednici. Javno, pred kamerama, osudite ovaj mrzilački čin i zatražite od Policijske uprave varaždinske da zaštiti naše Vijeće i zajednicu. Očekujemo od mjerodavnih institucija, gradonačelnika, župana i policije da nas zaštiti", naveo je u pismu gradonačelniku Sekulić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više