Novosti

Politika

Teжиштe нa култури

Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe Вaрaждинскe жупaниje oбиљeжилo крсну слaву Св. Никoлу и нajaвилo дa ћe идућe гoдинe нaглaсaк бити нa културнoм рaду

Large var 6

S proslave Svetog Nikole u Varaždinu

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Varaždina obilježilo je svoju krsnu slavu – Svetog Nikolu, a skup su uveličali i srpski aktivisti iz udruženja Uranak izvodeći prvi čin proslavljene dramske predstave "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića.

- Djelovanjem želimo sagraditi niti koje će vezati naše narode koji imaju zajedničku povijest i tradiciju, između ostalog i činjenicom da je pripadnik srpske zajednice Ognjeslav Utješenović Ostrožinski od 1875. do 1886. bio varaždinski župan, te da je Milan Vrapčević

od 1881. do 1885. bio varaždinski gradonačelnik. To, kao i djelovanje SPC-a u Varaždinu, govori o tradiciji i dugovječnosti naših odnosa - rekla nam je predsjednica VSNM-a Ruža Jelovac.

Naglasila je da će naglasak u novom mandatu Vijeća biti kulturni rad.

- Težili smo da za ovaj saziv promijenimo sastav Vijeća, da ga podmladimo i prenesemo kulturu koju želimo njegovati u Varaždinu, jer uz našu različitost oplemenjujemo prostor i dodajemo novu vrijednost gradu. Jedan od bisera koji smo iznjedrili je predstava "Pokondirena tika". S takvim se predstavama želimo uključiti u našu zajednicu, jer svi zajednički živimo i stvaramo za bolje sutra - rekla je i naglasila da je ove godine prvi put održana i likovna kolonija te zahvalila i gradskim i županijskim vlastima na podršci u projektima.

– Sveti Nikola ima jednako značenje za sve nas. Imamo zajedničku povijest i zajedničke niti i na tome moramo graditi budućnost i mostove zajedništva - naglasila je.

Župan Anđelko Stričak naglasio je dobru suradnju s nacionalnim manjinama koje daju doprinos da Varaždin i Županije budu kvalitetno mjesto za život u kojem se svi dobro osjećaju. Posebno je naglasio da se svi, od nacionalnih manjina do stranih radnika i turista, trebaju osjećati komotno. Najavio je da će Županija i u narednoj godini pomagati manjinama.

Obraćajući se prisutnima u ime Savjeta za nacionalne manjine RH potpredsjednik Milan Vukelić izrazio je zadovoljstvo da Srbi žive dobro u gradu i županiji u koje su ugradili sebe na korist zajedničkog društva. Naglasio je da se za podršku, osim Grada i Županije, mogu obraćati i Savjetu za nacionalne manjine, nadležnim ministarstvima i SNV-u, kao i učestvovati na njihovim konkursima.

Slavski kolač osveštao je sveštenik Radovan Dimitrić uz sasluženje kolege Branislava Todorovića. Skupu su osim predstavnika lokalnih vlasti i institucija, prisustvovali i manjinski aktivisti iz Zagrebačke, Bjelovarsko bilogorske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, kao i predstavnici drugih manjina i njihovih udruženja koje djeluju na ovim prostorima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više