Novosti

Društvo

Kažnjeni "barjaktari"

Trojica studenata iz Slavonije osuđena su zbog uništenja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Čin je deklariran kao "oštećenje tuđe stvari", a iznos oštećenja je 900 kuna. Osuđeni su i na šest mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana, te moraju platiti po hiljadu kuna paušala sudskih troškova

Large intrigator  cime%c5%a1a

Ilustrativna fotografija (foto Wikipedia)

Ovih dana Vijeće srpske nacionalne manjine Varaždina dobilo je presudu tamošnjeg Općinskog suda kojom su trojica studenata iz Slavonije, u dobi od dvadesetak godina, osuđeni zbog uništenja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Čin je deklariran kao "oštećenje tuđe stvari", a iznos oštećenja je 900 kuna. Osim toga, studenti su osuđeni svaki na šest mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana, i svaki od njih mora platiti hiljadu kuna paušala sudskih troškova.

Na ulazu u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina i Varaždinske županije do sada su četiri puta uništavane dvojezične i dvopismene natpisne ploče. Pored toga, tri puta su uništavane zastave srpske zajednice kao i nosači kopalja. Kako na ulazu u zgradu postoje nadzorne kamere, policija je vrlo brzo pronalazila počinioce. Policija i sud brzo bi reagirali, ali bi djelo uvijek bilo tretirano kao oštećenje tuđe stvari, a ne kao izazivanje rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti. Počinioci su osuđivani na uslovne i blage kazne. Predsjednik VSNM-a Varaždina Mile Sekulić zadovoljan je što su počinitelji bili brzo otkriveni, ali je razočaran tretmanom njihovog nedjela, za koje smatra da bi trebalo biti kategorizirano po krivičnom zakonu, a ne kao oštećenje tuđe stvari. Posljednja presuda još nije pravosnažna, no kao i slične prethodne, to će brzo postati.

Sudac Općinskog suda u Varaždinu Damir Hrustek u presudi je, između ostalog, istakao da su trojica studenata iz Požege i Valpova 2. travnja 2022., oko 1.10 sati, zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, zajednički i dogovorno, u cilju da nanesu štetu, s objekta VSNM-a upotrebom fizičke snage potrgala metalni stalak za držanje zastava i strgnula zastavu srpske nacionalne manjine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više