Novosti

Politika

Suci nisu adekvatno motivirani

Suci trebaju dobiti pravednu nagradu za rad kako bi se povećala ukupna motiviranost i učinkovitost pravosudnih radnika, rekao je Milorad Pupovac

Large pupovac

Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u utorak na tiskovnoj konferenciji da plaće sudaca i službenika na prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, na građanskim, trgovačkim i upravnim sudovima praktično nisu mijenjane od 2009., dok su zarade i osnovica plaće drugim državnim službenicima prilagođavani u skladu s rastom inflacije.

- Neovisno o tome što u našoj javnosti postoji percepcija kako je pravosuđe jedno od ozbiljnih izvora teškoća u funkcioniranju i ostvarivanju zakonitosti i pravednosti, kao i neovisno o tome što istraživanja poput Eurobarometra pokazuju da je niska i negativna percepcija neovisnosti pravosuđa u odnosu prema politici, smatramo da je važno da se posvetimo temi osiguravanja pretpostavki neovisnosti pravosuđa. Jedna je njih jest pravedna nagrada za rad i pravedna zarada za ono što suci trebaju zaraditi kako bi se povećala ukupna motiviranost i učinkovitost - kazao je Pupovac.

Dodao je da je Udruga hrvatskih sudaca iznijela razboriti prijedlog te bi ga trebalo saslušati i uzeti u razmatranje.

- Ministarstvo pravosuđa je već počelo razmatrati da se utvrde platni razredi od prvog do petog kako bi oni koji ne odlaze na više sudove, nego ostaju u sudovima prvog stupnja, mogli imati dužinu radnog staža kao osnovu za porast svojih plaća. Ne treba gubiti iz vida da oni primaju stranke, održavaju ročišta i donose presude. O kvaliteti njihovog rada ovisi kako će postupati viši sudovi. U ovim uvjetima naše pravosuđe nema adekvatnu motiviranost. Upravo zbog toga, kao Klub SDSS-a, smatramo da bi Ministarstvo trebalo ozbiljnije saslušati prijedloge Udruge hrvatskih sudaca. Tada će Vlada, Sabor i Udruga moći inzistirati na tome da je važno pojačati profesionalnost i etičnost te da je važno ustanoviti sistem kontrole u izvršavanju obaveza - naveo je Pupovac.

Napomenuo je da se rečeno odnosi i na službenike koji rade na sudovima, na savjetnike i daktilografkinje koji, kako smatra Pupovac, također trebaju primati adekvatnu naknadu kako bi ostali na sudovima, da ne bi otišli u neke druge službe, kao što već odlaze.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više