Novosti

Društvo

Студирa, рaди, истрaжуje

Студeнт пeтe гoдинe гeoгрaфиje и пoвиjeсти нa зaгрeбaчкoм ПMФ-у Mилoрaд Koндић, дoбитник je Дeкaнoвe нaгрaдe зa изузeтaн успjeх

Large kondi%c4%87

Vidi sebe kao nastavnika, ali i istraživača - Milorad Kondić

Milorad Kondić, bivši učenik Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu i student pete godine zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dobitnik je Dekanove nagrade za izuzetan uspjeh u studiju. Kondić je proglašen za najboljeg studenta svoje generacije na Geografskom odsjeku.

Perspektivni student iz Goveđeg Polja kraj Daruvara, pohađa dvopredmetni studij geografije i povijesti. Za Novosti govori da povijest voli oduvijek, ali da je ljubav prema geografiji razvio u srednjoj školi na satovima profesora Samira Hasanagića. S obzirom da će fakultet uskoro privesti kraju, Kondić sve više razmišlja o mogućnostima zaposlenja.

- Kombinacija geografije i povijesti u Zagrebu se može studirati isključivo kao nastavnički smjer. Kad sam to upisivao, nisam sebe vidio u školi. Na višim godinama imamo praksu u školama pa mi se to kroz vrijeme počelo sviđati. Zasad mi se čini da bih se odmah nakon fakulteta mogao snaći u školi, ali ni istraživački rad mi nikad nije bio mrzak - govori Kondić.

Zanimljivo je da je Milorad vjerojatno najmlađi suradnik Arhiva Srba u Hrvatskoj. Još u drugom razredu srednje škole Kondić je jednom tjedno odlazio u Arhiv te pomagao u istraživanju. Tamo je volontirao do polaganja državne mature i upisivanja fakulteta.

- U Arhivu Srba sam upoznao profesore koji su mi kasnije predavali na povijesti, poput Hrvoja Klasića i Tvrtka Jakovine. Imao sam tu čast i da upoznam Slavka Goldštajna. On je, kao što je svima poznato, jako važan za našu historiografiju. S njim sam surađivao na projektu pisanja njegove posljednje knjige koju, nažalost, nije uspio završiti jer je preminuo 2017. Bio sam uronjen u svijet istraživačkog rada i to mi je vrlo značajno iskustvo - objašnjava Kondić. Dodaje da mu je moderna historija, primarno 19. i 20 vijek, i dalje važno područje interesovanja. Tokom studiranja je stekao fascinaciju i prema ranoj srednjevjekovnoj historiji.

Priča nam da je rodnu zapadnu Slavoniju dosad obrađivao samo kroz geografsku prizmu, no da bi se volio svom zavičaju posvetiti podrobnije. Smatra da još malo treba sazrijeti da bi mogao istraživački pristupiti povijesnim temama s tog područja. Osim što postiže najbolje rezultate na fakultetu, Kondić uspijeva i raditi. Od 2022. radi kao turistički pratitelj za dvije agencije. Zbog toga često putuje. Van Zagreba je svaki drugi ili treći vikend, najviše u Italiji, Sloveniji i Austriji.

- Nisam turistički vodič jer nemam licencu za to. Agencija me kao pratitelja na putovanju ovlastila da dogovaram smještaj, hotele i transport putnika. Uži dio mog posla je organizacijski, ali naravno, ja puno razgovaram s turistima. Dobro mi dođe da im prenosim svoje znanje iz geografije i povijesti. I ja usput mnogo naučim. To je odlična praksa - priča Kondić.

Budući profesor povijesti i geografije član je Srpskog demokratskog foruma. Početkom ove godine pokrenuo je kvizove za srednjoškolce u Zagrebu. Također je u pratnji školskih ekskurzija koje SDF sufinancira. Nedavno je bio u Smiljanu i Beogradu sa Srpskom pravoslavnom gimnazijom, a putovao je i s Osnovnom školom Brod Moravice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više