Novosti

Stogodnjak

Vladu nije briga ni za što

3. 12. – 10. 12. 1921: Jugoslavenski dinar doživio je strmoglavi pad. Dolar, koji se prije godinu dana u državi mogao kupiti za 59 kruna, stoji više od 440 kruna. Novine to objašnjavaju najjednostavnije – našoj vladi dinar je deseta briga, zadnja rupa na svirali

Large stogodnjak

(foto Wikipedia)

Iako je od smrti kralja Petra I. Karađorđevića prošlo više mjeseci, u novinama se svako malo pojavi neka zanimljivost iz njegova života. Tako je objavljeno da je kralj svoju oporuku ostavio u jednom malom sanduku. Ključ od toga sanduka kralj je uvijek nosio sa sobom, a kratko vrijeme prije smrti dao ga je na čuvanje naredniku Vukovanu koji je kod njega služio više od 10 godina. Inače, ovaj je sanduk odmah poslije kraljeve smrti zapečaćen, a otvoren je tek nedavno.

 

Jugoslavenski dinar doživio je strmoglavi pad. Tako dolar, koji se prije godinu dana u državi mogao kupiti za 59 kruna, sada stoji više od 440 kruna. Zašto je to tako? Neke novine to objašnjavaju najjednostavnijom rečenicom – našoj vladi dinar je deseta briga, zadnja rupa na svirali, što će reći, po onoj narodnoj, da ju uopće nije briga ni za što, a ponajmanje za dinar.

 

Međunarodna kompanija Vagon Lits bavi se mišlju da obustavi promet Orient-expressa kroz Jugoslaviju. Razlog: jugoslavenski carinski i policijski organi – kako se navodi u službenoj izjavi kompanije – nemaju ni mjere, ni takta u ponašanju prema putnicima. Kompanija tu tvrdnju temelji na izjavama brojnih putnika koji su trpjeli mnoge neugodnosti, putujući ovim vlakom kroz Jugoslaviju.

 

Veliki neuspjeh doživjela je samostalna izložba mladog slikara Save Šumanovića (25) u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, otvorena prije mjesec dana. Posjetilo ju je samo nekoliko osoba! Likovni kritičar zagrebačkih Novosti piše: "Dvije za Zagreb nove, za poznavaoce i prijatelje umjetnosti dvije zanimljive izložbe, a prazne, prazne kao zagrebački parkovi u ove zimske dane… Po mom praktičnom mišljenju trebalo bi paziti na ove, da tako kažem, hirove zagrebačke publike…“

 

Dogodilo se ono što su mnogi Zagrepčani najavljivali još prije mjesec-dva – počeo je štrajk gimnazijalaca! Nitko od odgovornih nije se, naime, pobrinuo da škole opskrbi ogrjevom, pa je tako, u ovim danima, jutarnja temperatura u učionicama gotovo ispod nule! Učenici to nisu željeli trpjeti, pa su napustili učionice. Novine o tome izvještavaju: "Škola na sedam stupnjeva ispod ništice ne može se održati, osim ako đaci nisu tuljani ili polarni medvjedi, a to svakako nije svrha naših škola. Zato bi bilo bolje da ih se odmah zatvori. Pa i uz uvjet da od deset školskih mjeseci devet budu ferije…"

 

Na prvostepenom sudu u Beogradu po prvi put je za branitelja imenovana jedna žena. Zove se Ljubica Trifković, a pravo je diplomirala tek nedavno. Neke beogradske novine ovu vijest objavljuju na prvim stranicama, kao svojevrsnu senzaciju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više