Novosti

Stogodnjak

Prva zvonjava na Vaskrsenije

19. 4. – 26. 4. 1924: Novi zagrebački paroh Radivoje Kokić s drugim je svećenicima posvetio tri nova zvona na ovdašnjoj pravoslavnoj crkvi

Large stogodnjak

Zvono pravoslavnog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Po jednim zagrebačkim novinama politika je danas kod nas samo predmet lagodne dokolice, više ili manje duhovitog kavanskog ćaskanja i pretjerano suvišnog gnjeva, pa upravo možda i glavni uzrok bolesti države. A niko ne želi priznati da je politika u prvom redu stvar grubih, realnih interesa i da svatko tko se njome bavi mora posjedovati barem zrnce razuma…Tako smo u politici dobili netolerantne dogmatičare i dosadne gnjavatore koji su daleko od brige za realni život naroda, gubeći se pritom u vječito akademskim diskusijama o problemima koji će možda biti aktualni za sto godina… Time što se politika udaljila od realnog života, mi smo sve više dobivali pogrešne i krive pojmove o svim stvarima koje su s njom u vezi…

Ova nebriga za realne potrebe, koja se često očitovala i kod političara, i u parlamentu i na vladi, uvukla se tako u sva područja našeg socijalnog, kulturnog i ekonomskog života…I upravo je odurno za čitavo naše društvo kad se vidi s koliko se mirne savjesti i s koliko plitkih fraza preko svega toga mirno prelazi, s objašnjenjima – tako to mora biti, to su posljedice rata! Ili: tako je i u drugim državama i svuda na svijetu! Pa: štoviše, kod nas je još dobro, drugdje je mnogo gore! I još: mi smo bogata zemlja i živimo u blagostanju!..

Mi kao da ne želimo da vidimo da u tom našem blagostanju i bogatstvu imamo 200.000 nezaposlenih, imamo gladne i pasivne krajeve i užasne higijenske prilike, da se kraj razglašenog demokratizma i naprednjaštva pokazuje nazadovanje na svim područjima…A krivnju za to snosimo mi sami, jer se u politici zanosimo državnopravnim i još kojekakvim frazama, ne vidjevši dalje od nosa…"

 

Gotovo nema dana, a da bar nekoliko namještenika i radnika u Rijeci, ne bude izbačeno s posla na ulicu. Ne gleda se na to kako je dugo netko od tih ljudi bio zaposlen u dotičnom poduzeću. "Glavni je kriterij talijanskim vlastima i poduzećima da otpušteni nije Talijan i da otpušteni mora ustupiti mjesto Talijanu. Naročito se bezobzirno postupa prema Jugoslavenima, u očitoj nakani da se Rijeka što prije talijanizira…" pišu uz ostalo lokalne novine.

 

Novi zagrebački paroh Radivoje Kokić s drugim je svećenicima posvetio tri nova zvona na ovdašnjoj pravoslavnoj crkvi. "Svečanost je održana u crkvenoj porti, a prisustvovali su joj članovi odbora crkvene općine, školske mladeži i građanstva. Poslije su zvona podignuta na toranj, a prvi put će zvoniti na Vaskrsenije…"

 

Nakon što su novine objavile da se naši olimpijci suočavaju s financijskim problemima, spontano je krenula akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga za njihov put i sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu. "Naše sudjelovanje ne valja promatrati samo sa sportskog gledišta. Ona je opća narodna i kulturna potreba, jer sport je mjerilo kulture jedne nacije.." stoji uz ostalo u izjavi Izvršnog odbora za 8. olimpijadu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više