Novosti

Kronika

Српскa прaвoслaвнa oпштa гимнaзиja уписуje нoву гeнeрaциjу учeникa

Oд 1. jунa пoчињу приjaвe у сустaв, a у зaгрeбaчку гимнaзиjу уписaт ћe сe дo 24 учeникa

Farhy4norodzmombvstk7du4m9u

Slobodan Lalić, direktor gimnazije (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Dok maturanti Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ polažu maturske ispite, počeo je proces upisa nove generacije učenika u prvi razred školske 2020/2021. godine.

Po riječima direktora, protojereja stavrofora Slobodana Lalića, radi se po programu za opće gimnazije Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Nastava se izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A, uz učenje hrvatskog jezika.

- U grupi društveno-humanističkih predmeta, uz sve što je moguće naučiti u dominantnom programu, učimo i o istoriji i kulturi Srba te čitamo srpsku književnost. O hrišćanstvu, jednom od izuzetnih vjerskih i društvenih pokreta saznajemo na satima pravoslavne vjeronauke - ističe Lalić uz naglasak da je i profesorski i učenički sastav multikulturalan i multikonfesionalan.

Lalić podsjeća i da se nastava izvodi u modernom zdanju, sagrađenom 2011. godine. Škola je opremljena knjižnicom, kabinetima za biologiju, kemiju, fiziku, informatiku, sportskom i kinodvoranom. Sve učionice imaju projektore, a nastavnici prijenosna računala.

Manji broj učenika omogućuje kontinuiranu obrazovnu i odgojnu posvećenost svakom učeniku, takoreći individualan pristup.

Učenici na raspolaganju imaju brojne izvannastavne aktivnosti, a dosadašnje generacije postigle su brojne uspjehe na takmičenjima i maturskim ispitima u geografiji, povijesti, hrvatskom i srpskom jeziku. Učenici gimnazije uspješno su se upisivali na željene fakultete, ne samo društvenog ili humanističkog profila, nego i na tehničke, medicinske i druge fakultete, a dio njih je je studij nastavio u drugim zemljama.

- Učenicima ćemo ponuditi sve što i ranijim generacijama, uključujući i osiguranje smještaja u đačkim domovima - rekao je Lalić.

Upisuje se do 24 učenika, a upisi će se odvijati putem elektronskih prijava i upisa na portalu www.upisi.hr prema odluci i uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Sve potrebne podatke i upute za upis osmaši dobivaju u školama koje pohađaju, uključujući i elektronički identitet putem koga pristupaju odabiru srednje škole koju žele da upišu.

Učenici koji su osnovnoškolsko obrazovanje završili izvan Hrvatske, a koji su državljani Hrvatske ili neke od zemalja Evropske unije, upisuju se pod jednakim uslovima, kao i učenici koji su osnovnu školu završili u Hrvatskoj.

Obavezni strani jezici su engleski i njemački, a izborni predmeti su pravoslavna vjeronauka, informatika i ekologija. Za ranglistu će se računati prosjek zaključnih ocjena od petog do osmog razreda, zaključne ocjena iz predmeta - hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematika, povijest, geografija i biologija u 7. i 8. razredu, te rezultati postignuti na natjecanjima.

Od 1. juna počinju prijave u sustav, a 8. jula i početak prijava obrazovnih programa.

Do 12. jula traju prijave za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere, a dan kasnije završava registracija za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja u Hrvatskoj.

Slijedi provjera predznanja engleskoj i njemačkog jezika ako ih učenici nisu učili u školi, dok se od 22. jula ispisuju prijavnice. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 24. jul, a dan kasnije objavljuje se konačna rang lista. Upisi se vrše 27. i 28. jula.

Uz praćenje zvaničnih portala www.mzo.hr i www.upisi.hr zainteresirani kandidati dodatne informacije i pojašnjenja mogu dobiti na adresi Gimnazije: Sveti Duh 122, Zagreb, tel/faks: 01/48 52 871, gimnazija@srpskagimnazija-zg.org i www.srpskagimnazija-zg.org.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više