Novosti

Politika

Spomenik Radi Končaru u Šibeniku opet išaran

Nepoznati počinitelji ponovo su išarali spomenik Radi Končaru koji se nalazi u parku Šubićevac

G963gnh8a07hjxf8m4ng10vtmdg

Joško Šupe, predsjednik županijske organizacije SDP-a, izbrisao je kukaste križeve i ustaška slova U sa spomenika, ali nepoznati počinitelji i noćas su krenuli u akciju (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Šibenski spomen park Šubićevac posvećen Radi Končaru i njegovim stradalim drugovima ponovo je išaran, javlja portal ŠibenikIN. Nakon što je jučer Joško Šupe, predsjednik županijske organizacije SDP-a izbrisao razrjeđivačem kukaste križeve i ustaška slova U sa spomenika, nepoznati počinitelji i noćas su krenuli u akciju. 

'Funcuti mrze antifašiste', 'Ustaše, jebite se', 'Antifašisti nisu komunisti' novi su grafiti koji su osvanuli na spomeniku.

'Ovako bi svako pretpostavio da su te grafite išarali neke Antife i šibenski navijači, ali sumnjam da bi oni teka tako šarali po ovom spomeniku. Mislim da su se oni koji su još u trećem mjesecu išarali kukaste križeve i ušata 'U' odlučili biti lukavi te krivnju ovog puta baciti na ljevičare', napisao je čitatelj portala ŠibenikIN koji je fotografije poslao redakciji fotografije.

Inače, početkom ožujka počeli su radovi na uređenju ovog parka koji bi trebali biti gotovi do kolovoza sljedeće godine, a za samo otvaranje već je najavljen i koncert poznatog glazbenika antifašističke orijentacije Manu Chaoa, kako je najavio predsjednik Udruge antifašista u Šibeniku Zoran Restović

Nažalost, uoči predstavljanja projekta nepoznati počinitelji potrudili su se išarati spomen-obilježje grafitima 'ušato U s križem', 'ovo je za Madrid',  a na glavnom zidu spomen-obilježja osvanuo je natpis 'anarchy'. 

Gradsko komunalno poduzeće Zeleni grad započelo je s čišćenjem spomen područje i obavlja nužne hortikulturalne radove kako bi do 22. svibnja park bio spreman za obilježavanje 77. godišnjice strijeljanja Rade Končara i 25 antifašista.

Projekt cjelokupnog uređenja vrijedan je dva milijuna kuna. Park će tako biti podijeljen na dvije tematske cjeline - 'stazu otpora' i 'stazu pobjede'. U parku će biti i reljefni prikazi bitke na Sutjesci, maketa mosta na Neretvi, reljef zlarinskog logora, dok će jasenovački postav biti smješten u posebnoj kućici, a zbjeg u El Shattu bit će predstavljen maketom. Na posebnoj piramidi bit će imena svih onih koji su bili u zbjegu.

Većina sredstava osigurana je donacijama, gradska poduzeća će obaviti radove, a organizirat će se i dobrovoljne akcije. Do sada je prikupljeno 250 tisuća kuna, a među donatorima su i splitski veterani Domovinskog rata - antifašisti, Srpsko narodno vijeće i brojni pojedinci. SNV namjerava donirati instalaciju koja će simbolički predstavljati zločine koncentracijskog logora u Jasenovcu, a dalmatinske udruge antifašista bi preuzele financiranje 'staze otpora' .

U listopadu kreće i crowdfunding kampanja u kojoj će se prikupljati sredstva za postav u parku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više