Novosti

Kronika

Spomenik ostaje

Obilježje posvećeno palim partizanima na središnjem Trgu Sidonije Rubido-Erdödy u Gornjoj Rijeci kod Križevaca neće biti uklonjeno, kao što se priča, već je planirana njegova rekonstrukcija u sklopu EU projekta

Large 9

Spomenik NOB-u Gornjoj Rijeci

Prošlog tjedna u Gornjoj Rijeci kod Križevaca počeo je projekt uređenja središnjeg Trga Sidonije Rubido-Erdödy. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014 – 2020., Podmjera 7.4 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu".

Vrijednost projekta je preko 2 milijuna kuna, a pored zelenih površina, planirana je rekonstrukcija spomenika NOB-a podignutog 50-tih godina prošlog vijeka, posvećenog palim partizanskim borcima. Spomenik bi trebao dobiti novi dizajn jer se postojeći nije uklapao u buduću vizuru Trga. S obzirom da su spomen ploča i ostali dijelovi spomenika uklonjeni radi trenutnih građevinskih radova, neki stanovnici općine izrazili su svoju zabrinutost. Naime, dio građana koji su nam se anonimno javili, vjeruju kako spomenik neće biti vraćen na staru lokaciju već, kako su čuli, na mjesno katoličko groblje. Dodatno ih je uznemirila i sadašnje stanje lokacije na kojoj je bio spomenik, a koja je sada prepuna kamena i zemlje. U vezi spomenika upit smo poslali i načelniku Općine Gornja Rijeka Darku Fištroviću (SDP).

- U sklopu rekonstrukcije Trga u Gornjoj Rijeci je i rekonstrukcija spomenika. Vizura novog spomenika se ne uklapa u novu vizuru te će biti napravljena rekonstrukcija spomen obilježja. Spomenik neće biti premješten na mjesno groblje već će ostati na trgu - naveo je u svom odgovoru na upit načelnik Fištrović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više