Novosti

Politika

Obnova partizanskog spomenika u Ražancu

Odlukom Općinskog vijeća u Ražancu, kraj Zadra, obnovit će se spomenik "Galebovi" i ponovo postaviti spomen-ploča s imenima 53 fašističke žrtve ovog kraja

Large razanac uaba

Spomenik "Galebovi" u Ražancu (foto Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra)

Nakon niza godina i upornih zahtjeva antifašističkih organizacija, Općina Ražanac krenut će u obnovu devastiranog spomenika koji simbolizira odlazak mještana u ličke partizanske jedinice 28. studenog 1942. godine i formiranje Prvog zadarskog partizanskog odreda. Radi se o djelu akademskog kipara Ratka Petrića s jatom od 27 galebova u uzletu koji simboliziraju 27 palih boraca i odlazak hrabrih mladića u borbu za slobodu.

Spomenik je tokom Domovinskog rata bio devastiran, a imena ukupno 53 poginula partizana i žrtava fašističkog terora izbrisana, kao i stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića. Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra Miljenko Letinić kaže da se s prijedlogom obnove složila većina vijećnika, kao i načelnik Općine Ražanac Damir Jordan (HDZ).

- Za razliku od puno drugih, spomenik u Ražancu nije srušen, ali je jako devastiran. Izbrisana su imena fašističkih žrtava koja će ponovo biti ugravirana. Osim odavanja počasti stradalim mještanima, obnova je važna i da u središtu mjesta ne bude ruglo kakvo je do sada bila – kaže Letinić za Novosti.

Iz Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije objavili su da je 15. listopada obilježeno 80 godina od formiranja Zadarskog partizanskog odreda koji je samostalno djelovao na ovome području u sastavu 19. sjevernodalmatinske divizije. Bio je sastavljen od boraca iz Ražanca, Nina, Novigrada i Starigrada.

"Nažalost i ovaj spomenik bio je na meti vandala tijekom Domovinskog rata pod izgovorom - srušio ga vjetar. Spomenik je devastiran i divni stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića 'Lijepa je ova zemlja - meni najdraža - u njoj smo dragi druže - za te umirali', izbrisani. Izbrisana su i imena 53 žrtve palih partizana i civila. Ta divljačka strast sukoba s povijesnom istinom, nanijela je veliku sramotu Hrvatskoj u civiliziranom svijetu i još uvijek tinja u glavama onih kojima mržnja opterećuje svijest", poručili su iz ZUABA ZŽ-a, naglasivši da se raduju obnovi, jer antifašizam ne smije ostati tek na deklarativnoj razini.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više