Novosti

Politika

Antifašisti osudili skrnavljenje spomenika u Rijeci

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeka najoštrije je osudila uništavanje antifašističkog spomenika četrnaestorici antifašističkih boraca poginulih u NOB-u koji je išaran i oštećen bojom

Large spomenik ri

Oštećeni spomenik u Rijeci

Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Rijeka najoštrije je osudila novi čin skrnavljenja antifašističkog spomenika u tom gradu. Radi se o spomeniku četrnaestorici antifašističkih boraca poginulih u Narodnooslobodilačkoj borbi smještenom u dječjem parku na raskršću Kraške i Velebitske ulice koji je išaran i oštećen bojom.

Osim što je osudila taj čin, UABA Rijeka poziva policiju da izvrši očevid, pronađe i kazni počinitelje. "Vjerujemo da će Grad Rijeka što prije očistiti i sanirati oštećeni spomenik. Apeliramo na građane Rijeke da budno i odgovorno prijave policiji svako slično ponašanje čim ga uoče kako bi oštećivanje antifašističkih spomenika bilo spriječeno u samom startu, a počinitelji kažnjeni. Također, apeliramo i na sve obrazovne institucije društva kao i sve obitelji da u odgoju mladih generacija ne propuštanju prenijeti činjenicu da je naša zemlja nastala na antifašizmu nasuprot fašističkih stremljenja te da su je antifašistički borci oslobađali i iz Drugog svjetskog rata izveli na strani pobjednika", ističu u UABA Rijeka.

Naglašavaju da se suvremeni antifašizam tiče novih borbi za ljudska prava i uvažavanja demokratskih načela građanskog društva, ali i poštovanja prema svima koji su svoje živote utkali u antifašističke temelje hrvatske države.

"Upravo zato je oštećivanje antifašističkih spomenika neshvatljiv i agresivan čin divljaštva, izraz krajnjeg nepoznavanja povijesti i izostanka empatije prema žrtvama rata. Iskaz takvog nepoštovanja i njegovo toleriranje trebalo bi biti nezamislivo svakom čovjeku koji živi u uređenom društvu te razumije i poštuje prošlost i sadašnjost svoje zemlje", navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik UABA Rijeka Vojko Obersnel.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više