Novosti

Politika

Vojko Obersnel traži sudski progon HDZ-ove vijećnice zbog govora mržnje prema Srbima

Ivona Milinović, riječka gradska vijećnica, ispričala se zbog prebrojavanja Srba i vrba po Rijeci i Dalmaciji. Od njenih izjava ogradio se i lokalni HDZ

Ewfdm9urp72v2g4ia6iyg1f8bey

Ivona Milinović (foto You Tube)

Svojim izjavama Ivona Milinović najbolje govori sama o sebi i svom svjetonazoru tako da ih je nepotrebno komentirati. Ono što je potrebno, s obzirom da se radi o očitom govoru mržnje, je reakcija pravosudnih organa. Sramotno je i uvredljivo za nas Riječane da takva osoba može biti član Gradskog vijeća Rijeke.

Tim je riječima gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel za Novosti komentirao gostovanje riječke HDZ-ovke Ivone Milinović u podcastu Projekta Velebit Marka Juriča. Ivona Milinović, koja je ujedno i predsjednica gradskog Odbora za nacionalne manjine, komentirajući Torcidinu pjesmu 'Šugava Rijeko puna si Srba / Ne brini, Rijeko, ima još vrba', kazala je da u Rijeci ima samo 6,5 posto Srba. 'Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30 – 40 posto', rekla je Ivona Milinović. Vijest o njenoj izjavi s očitim elementima govora mržnje su iz Novosti preuzeli i drugi mediji pa se Ivona Milinović sinoć preko Facebooka pokušala ispričati zbog onoga što je rekla. Ispriku je dijelm ponovila i danas, odgovarajući na jučerašnje pitanje iz Novosti.

- Kao što već rekoh, ispričavam se javnosti na nespretnoj izjavi. Niti to mislim, što sam kasnije jasno u emisiji i rekla. Svjesna sam kako može nekome zvučati i zato se duboko kajem. Izjava je bila izrečena u kontekstu šovinističkih ispada Torcide u Rijeci, te šovinističkih ispada na Poljudu gdje je pojedinac nosio majicu ‘Ubi Srbina’ – kazala je za Novosti, a na Facebooku je napisala i ovo: 'Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su izrečene upravo u kontekstu osude šovinističkog ponašanja dijela Torcide. I ja sam samo čovjek, i ispričavam se zbog krivog izražavanja. Niti to mislim, niti mi je to bila namjera reći, ali to što sam izrekla je bila pogrešno. Htjela sam poručiti upravo suprotno - da je dosta brojanja krvnih zrnaca jer to šteti svim hrvatskim građanima'. Međutim, umjesto da tu stane ili se još više pospe pepelom, Ivona Milinović napisala je da nju postoje 'ljudi ili smeća' i da će uvijek osuditi prebrojavanje krvnih zrnaca 'u maniri Pupovca i pojedinaca iz Torcide'.

U izjavama za medije pokušala je objasniti zašto je pogrešno Rijeku nazivati 'srpskim gradom'. 'U Rijeci je nekada bilo 13 posto Srba, sad ih je samo 6 i pol posto. To je puno manja brojka od onih u okruženju odakle Torcida dolazi. Ne treba Rijeku nazivati srpskim gradom jer mi to nismo', rekla je i osudila napad u kafiću u Uzdolju, kada je povrijeđeno više ljudi, među njima i jedan maloljetnik, 'neovisno o tome što se priča kakav je čovjek taj vlasnik kafića, ali postoje zakoni koji se time trebaju baviti, a ne ulica'.

Izjavu riječke vijećnice komentirao je i Milorad Pupovac. 'O tome sam često govorio i zbog toga što sam se osvrnuo na takve poruke došao sam u situaciju da me se pokuša ušutkati da ne mogu govoriti o takvim i sličnim pojavama', rekao je Pupovac, prenosi N1 televizija.

Od njenog istupa se u priopćenju ogradio i riječki HDZ, osudivši 'svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije gradske vijećnice Grada Rijeke Ivone Milinović koje je iznijela u emisiji 'Podcast Velebit. Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere', poručuju iz HDZ-a.

Inače, prije mjesec dana ova nekadašnja asistentica Davora Ive Steira u Europskom parlamentu, pozvala je Riječane da organiziraju peticiju za ukidanje Vladinog financiranja Novosti ‘jer već svakom normalnom Riječaninu pomalo uzrokuje duševne boli‘ te zatražila da se rastjera srpski mafijaški lobi u Rijeci.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više