Novosti

Društvo

Fitness uz kosturnicu

Započeli su građevinski radovi u neposrednoj blizini NOB spomenika i kosturnice u centru Vojnića. Radove izvodi poduzeće poznatog HDZ-ovog člana i poduzetnika, a prema ploči na gradilištu riječ je o "sportskom igralištu, fitness/street work parku"

Large intrigator  cime%c5%a1a

Spomenik u centru Vojnića (foto Screenshot/www.google.com/maps)

Početkom prošlog tjedna započeli su građevinski radovi u neposrednoj blizini spomenika u centru Vojnića, pa su lokalni antifašisti predvođeni predsjednikom Feridom Hadžićem i predsjednik Zajednice udruženja antifašista i boraca Karlovačke županije Rade Kosanović uputili službeni upit Općini Vojnić i načelniku Nebojši Andriću o kakvim se radovima radi.

Radove izvodi poduzeće Gips-Mont čiji je vlasnik poznati HDZ-ov član i poduzetnik Stipo Adžaga, a na ploči na gradilištu piše: "Izgradnja sportskog igrališta, fitness/street work parka u Vojniću".

Spomenik u centru Vojnića, u obliku obeliska sa spomen-kosturnicom, podignut je 1949. godine u čast 902 poginula borca tog kraja i 3700 nevinih civilnih žrtava ustaško-fašističkog terora. U kosturnici su i ostaci dvojice narodnih heroja, Milisava Dakića i Dušana Vergaša.

Održana je i sjednica vojnićkog udruženja antifašista i građanskih udruženja koja se boje za sudbinu spomenika. Podsjetili su da je prije više godina, na inicijativu načelnika, bilo porušeno više desetaka stabala borova, da je park popločen i da je postavljen spomenik kralju Petru Svačiću. Inače, taj bivši park bio je zaštićeni dio memorijalnog kompleksa Petrova gora.

Povodom najnovijeg građevinskog zahvata poslani su dopisi karlovačkom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture, Građevinskoj inspekciji i Ministarstvu branitelja s pitanjima o kakvim se radovima radi, smije li se graditi uz sam spomenik i da li općina ima sve potrebne dozvole. Kontaktirat će izravno i Ministarstvo kulture i SABA RH, kazao je potpredsjednik SABA i predsjednik karlovačkih antifašista Miroslav Delić.

Do zaključenja ovog broja Novosti nisu stigli odgovori iz općine ni iz ostalih institucija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više