Novosti

Društvo

Дeтaљнo o eуримa

Истaкнутa je пoтрeбa изгрaдњe Српскoг културнoг цeнтрa у Kaрлoвцу пo узoру нa нeкa другa мjeстa у Хрвaтскoj

Large informator  detaljno   %c4%87irilica

Vijećnici VSNM-a Karlovačke županije

Peta sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije održana je u Vojniću. Vijećnici su jednoglasno, na prijedlog potpredsjednika Rade Kosanovića, dali podršku Novostima nakon brojnih napada DP-a na taj list i srpsku zajednicu u cjelini, istakavši da bi ipak trebalo biti više prostora za stvarne događaje i aktivnosti organizacija srpske zajednice na terenu. Vijeće je lani raspolagalo sa nepunih 26.500. eura koliki su bili i rashodi. Ove, pak, godine Vijeće će raspolagati sa 30.000 eura, što neće biti dovoljno za normalan rad jer su troškovi zbog inflacije znatnije porasli.

Kada se govori o kapitalnim investicijama ove je godine planirano uložiti 326.000 evra u jedanaest projekata. Radit će se na uređenju parka i opremanju dječjeg igrališta u Ličkoj Jesenici (10.000), uređenju fasade društvenog doma u Ponikvama (5.000), opremanju vrtića-unutrašnjeg i vanjskog prostora u Krnjaku (50.000), rekonstrukciji zgrade društvene namjene u vlasništvu općine Krnjak (50.000), nabavi opreme za društveni dom u Krnjaku (7.000), uređenju i opremanju prostora VSNM Slunj u Veljunu (6.500.), adaptaciji društvenog prostora u Veljunu (23.000), obnovi objekta i uređenju srpskog kulturnog centra u Ogulinu (100.000), adaptaciji vanjskog dijela objekta i nabavci klima uređaja sportskom društvu Petrova gora Vojnić (4.500 eura).

Za obnovu objekta VSNM Općine Vojnić i tamošnjeg pododbora SKD Prosvjeta bilo je namijenjeno 50.000 eura, ali nije se ništa pomaklo u realizaciji. Slično je sa adaptacijom prostora VSNM-a u Plaškom gdje je bilo određeno 20.000 eura ali je prostor neadekvatan pa se sada traži novi. Istaknuta je potreba izgradnje Srpskog kulturnog centra u Karlovcu po uzoru na neka druga mjesta u Hrvatskoj pošto sadašnji prostor formalno zadovoljava kancelarijske uslove ali nema prostorije za veća okupljanja.

Pošto zbog krivih tumačenja nekih odredaba Zakona o sukobu interesa vijećniku Nikoli Grbi, koji je profesionalni zamjenik načelnika Općine Saborsko, od 2020. godine nije isplaćivana naknada kao vijećniku, on se obratio Povjerenstvu za sukob interesa koje mu je odgovorilo da nije u sukobu interesa te da može kao vijećnik primati naknadu za sudjelovanje u radu VSNM KŽ. Zaključeno je da, s obzirom na svoje funkcije isto mišljenje zatraže i vijećnici Dejan Mihajlović, srpski dožupan, Perica Matijević, načelnik Općine Krnjak i srpska zamjenica načelnika općine Plaški Mara Šupica.

Na prijedlog vijećnice Dragane Vukelić, u tom bi se mjestu trebala održati predstava "Pračovjek", glumaca i režisera karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom, Peđe i Vanje Gvozdića, čija je majka porijeklom iz Plaškog. Sljedeća sjednica će biti održana 17. jula povodom Dana vijeća i Krsne slave Svetog Save Trlajića Karlovačkog.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više