Novosti

Kronika

Snimanjem kosidbe u Kusonjama obilježeno 25 godina pakračke 'Prosvjete'

Tradicionalna kosidba sa prikazom kosidbenih običaja Srba pakračkog kraja snimljena je uz podršku Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije u izvođenju pododbora 'Prosvjete'

U selu Kusonje, kod Pakraca, 26. septembra snimana je tradicionalna kosidba sa prikazom kosidbenih običaja Srba pakračkog kraja. Snimanje kosidbe obavljeno je uz podršku Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije u izvođenju pododbora 'Prosvjete' 'Zapadna Slavonija' iz Pakraca. Snimanje su podržali i SKD 'Prosvjeta', Srpsko narodno vijeće i VSNM Požeško-slavonske županije.

- Kroz košnju u šljiviku starim kosama, prikazom nasađivanja, brušenja i otkivanja / klepanja kose i pjesmom vratili smo se u neka stara vremena kada je ovo današnje košenje bilo svakodnevnica u našim selima. Ovaj dio običaja pakračkog kraja prikazan je kroz rad, pjesmu i priče, a kako izgleda imat ćete slične poglede ove zime - izjavio je za Novosti predsjednik VSNM Požeško-slavonske županije i zamjenik gradonačelnika Pakraca Nikola Ivanović . Naglasio je i da su kosci imali sreće, jer se prognoza koja je najavljivala vrijeme bez kiše pokazala točnom.

- Kosidba je dio novih aktivnosti pokrenutih ove godine koja je uspjela zbog zajedništva i koordinacija srpskih organizacija na području Pakraca i Lipika, ali i zbog podrške Uprave za dijasporu i navedenih srpskih organizacija i vijeća. Dogodine planiramo pokrenuti kosidbene i žetvene svečanosti, snimanje kosidbe obilježili smo i 25 godina pakračkog Pododbora 'Prosvjete' - istaknuo je Ivanović,

Predsjednik pododbora Darko Derenj naglasio je da se ovom akcijom obilježava 25 godina od ponovnog osnivanja pakračkog odbora. - Taj odbor je među rijetkim djelovima nakon 1995. i sada radi na očuvanju srpske kulture i tradicije, a želi i uključuje mlade kako bi pokrenuo novi programski pravac djelovanja - rekao je Derenj.

Na druženju učesnika kosidbe i članova u Kraguju nakon kosidbe iskazana je zahvala svim aktivistima pakračke 'Prosvjete' koji su svojim radom doprinijeli radu društva u proteklih 25 godina. Zbog epidemioloških mjera godišnjica obilježena je samo u krugu članova pododbora.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više