Novosti

Društvo

Na ponos porodici i korist srpskoj zajednici

Porodica Petrović donirala je građevinsko zemljište u Kusonjama, gdje je do rata bila njihova obiteljska kuća, a historijski je važno za srpski narod jer su od tamo mještani tog kraja odvedeni u stratišta i logore 1942. godine

Large kusonje 6

Milan Kozlović, Milorad Pupovac, Senka Petrović i Nikola Ivanović (foto Nenad Jovanović)

U prostorijama SNV-a u Zagrebu zadnjeg februarskog dana potpisan je ugovor kojim je porodica Petrović iz Novog Sada, porijeklom iz Kusonja kod Pakraca, donirala zemljište u centru ovog najbrojnijeg srpskog sela na tom području gdje je svojevremeno bila njihova kuća.

- Kako je kuća spaljena 1991., a parcela s ostacima kuće zarasla u vegetaciju, Grad Pakrac je pokrenuo postupak da primora vlasnike da zemljište raščiste ili da to oni učine o trošku vlasnika. Članovi porodice javili su se i izjavili da bi sve donirali srpskoj zajednici u Pakracu, a dogovoreno je da će se zemljište okrčiti o našem trošku - kaže nam požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović.

- Srpskoj zajednici i stanovnicima Kusonja lokacija na kojoj je smješteno važna je s obzirom da su tamo okupljeni i razvrstani mještani Kusonja, Dragovića i Čaklovca 13. avgusta 1942. nakon čega su otjerani na klanje u nedaleke bunare i crkvu Sv. Georgija, dok su drugi završili u njemačkim i drugim logorim. Zato želimo imati prostor na kojem bi se na dan sjećanja na stradanje mještana mogli okupiti nakon komemorativnog događaja kod spomenika. Osim toga, bojimo da će lokalnim vlastima možda početi smetati spomenik žrtvama pokolja sagrađen nedaleko od parcele, pa da imamo rezervnu lokaciju za njega. A bitno je i poticati zadužbinarstvo, odnosno darivanje zemljišta i kuća srpskim organizacijama, jer će od toga srpska zajednica imati brojne koristi - naglasio je Ivanović, zahvaljujući porodici Petrović na gesti od, kako je kazao, prevelikog značenja, s obzirom da će spomen na taj čin ostati trajno zapisan preko spomen ploče zahvale porodici Petrović.

Podsjetio je da su hiljade kuća, hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta prodani u bescjenje.

- Ova donacija je lijep primjer koji podsjeća kako su kuća i zemljišta darovane našoj Crkvi ili su vraćeni kao kompleks zgrada u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, gdje nastojimo smjestiti srpske institucije i sagraditi sadržaje na korist našoj zajednici i drugim građanima - kazao je Ivanović.

Po riječima predsjednika VSNM-a Požeško-slavonske županije Milana Kozlovića, do sada je crkvenoj opštini Kusonje donirana jedna useljiva kuća.

- Porodica koja živi u Švedskoj donirala je kuću koja se koristi za smještaj gostiju, prije svega umjetnika. Zemljište koje je donirala porodica Petrović nalazi se u centru sela na magistralnom putu. Kako je tamo bila kuća, ima svu potrebnu infrastrukturu. Za sada ćemo održavati to zemljište kao mjesto okupljanja, a izradit ćemo i planove za dodatne sadržaje - naglašava Kozlović.

Senka Petrović, koja je u Zagrebu predstavljala darovatelje, sestru Branku Petrović Matić i brata Mihajla Petrovića, prisjetila se djetinjstva u kući u Kusonjama i izrazila zadovoljstvo što zemljište nije prodano u bescjenje, nego će na čast predaka služiti srpskom narodu. Istaknuto je da je potpisivanje darovnog ugovora ujedno i prilika za bolje povezivanje, jer je Senka Petrović aktivna u kulturnim institucijama u Srbiji, radila je na projektu Novog Sada kao prijestolnice evropske kulture i izrazila želju da u tom smislu pomogne i da svoj doprinos srpskoj zajednici u Pakracu i šire.

Na donaciji je zahvalio i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Hvala na odluci da darujete ovo za sve nas historijski relevantno zemljište. Starat ćemo se o njemu u maniri najboljeg gospodara zbog odgovornosti prema vašem rodnom kraju i narodu koji je ostao da sačuva sebe, svoje historijsko iskustvo, dobro i zlo. Nastojat ćemo da se na tom mjestu stvore pretpostavke za izvođenje različitih programa i aktivnosti - naglasio je i podržao ideju o suradnji Senke Petrović sa SNV-om i "Prosvjetom".

Nakon potpisivanja, delegacija iz Pakraca o idejama i planovima u sferi kulture i obrazovanja razgovarala je s voditeljima odjela za kulturu Anetom Vladimirov i obrazovanje Sanjom Šakić te s Nikolom Ostojčićem iz "Prosvjete".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više