Novosti

Društvo

Dužni da ne zaboravimo

Danas, kada živimo u vremenu u kojem se tvrdi da je fašizam sličan antifašizmu, naša je dužnost da obilazimo mjesta stradanja, rekao je požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović na komemoraciji u Kusonjama

Predstavnici srpskih institucija i antifašističkih udruženja s područja zapadne Slavonije i ove su godine u suradnji sa SPC-om organizirali niz komemoracija za žrtve ustaških pokolja tokom, kako ga nazivaju "krvavog avgusta" 1942. godine. Jedna od dvije centralne komemoracije održana je 13. avgusta u Kusonjama gdje su ustaše tog dana prije 81 godinu ubili preko 520 Srba iz Kusonja, Dragovića i Čaklovca, kao i izbjeglica s Kozare.

Obraćajući se prisutnima pred spomenikom stradalima podignutim 1952., oštećenim tokom rata 1990-ih i obnovljenim 2013. godine, požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović naglasio je da Srbi od 4. avgusta danima obilježavaju, dostojanstveno odaju počast i mole se za duše stradalih u Derezi, Tornju, Gornjoj i Donjoj Obriježi, Branešcima, Japagi i Kusonjama. Najavio je i narednu komemoraciju koja će se 16. avgusta održati u Sloboštini.

- U sinhroniziranoj akciji ustaša u samo jednom danu živote je izgubilo više od 500 mještana Kusonja i nepoznat broj izbjeglica s Kozare. Mrtve i polužive žene, djecu i starce bacali su u dva bunara, sve dok ih nisu ispunili, a ostale su spalili u obližnjoj crkvi Svetog Georgija. Oko 360 muškaraca i žena odvedeno je u logore iz kojih se većina nikada nije vratila. Raspolažemo s imenima 473 stradalih mještana, od toga 64 djece, ali broj je bio daleko veći. Na sreću, dio naših baka, djedova, očeva i majki spašen je iz logora uz posredovanje Diane Budisavljević – rekao je Ivanović.

(Foto: Sandro Lendler)

(Foto: Sandro Lendler)

- Danas kada živimo u vremenu u kome je sve relativno i tvrdi se da je fašizam sličan antifašizmu, kada živimo u vremenu u kojem se ovakve stvari prešućuju umanjuju i iskrivljuju, naša je dužnost da zajedno obilazimo sva mjesta stradanja, da komemoriramo i zajedno se pomolimo za duše svih stradalih i da na ovakvim mjestima stojimo nijemo – kazao je Ivanović.

Predsjednik udruženja antifašista Pakraca i Lipika Dragan Marin podsjetio je na užasavajuće podatke o žrtvama.

- Svima nam smeta politička amnezija koja se događa i pokušava nametnuti u društvu. Na sreću tu smo mi koji želimo poštovati i njegovati sve datume za sve žrtve, a pogotovo stradale u Drugom svjetskom ratu. Nadajmo se da aktualna vlast neće samo koristiti antifašizam kao ogrtač prema vani, nego da će u tom cilju početi djelovati unutar društva – rekao je on.

- Dobro je da se vidimo na ovim mjestima. Možda ćemo oprostiti, ali zaboraviti ne smijemo nikada – rekao je Milan Kozlović, predsjednik županijskog VSNM-a, dok je Ana Romanić, članica Vijeća, pročitala pjesmu koja govori o stradanjima.

(Foto: Sandro Lendler)

(Foto: Sandro Lendler)

Nakon što su delegacije VSNM-a Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, Grada Pakraca i pakračkih antifašista položile vijence, kolona se uputila kod dva bunara u koje su ustaše bacali svoje žrtve. Tamo je održan pomen. Služio ga je protojerej stavrofor Luka Bosanac uz sasluženje sveštenstva i monaštva Pakračko-slavonske eparhije.

Tom prilikom pakrački paroh protojerej stavrofor Đorđe Teodorović naglasio je da se u ovo doba godine održavaju molitvena sjećanja i sabranja po mjestima zapadne Slavonije na kojima se ljudi dostojanstveno sjećaju stradanja sela i mještana koji su mučenički izgubili svoje živote.

- Ova dva bunara i hram su sveta mjesta, osveštana zemlja na kojoj stojimo zbog stradanja svih koji su tamo skončali živote. Naša je obaveza i zadatak da ove dane ne zaboravimo, da dođemo ljudski, molitveno i dostojanstveno se poklonimo stradalima, da poštujemo mučenički kraj koji su doživjeli. To je zadatak generacija koje su došle poslije njih. Neka nam Bog da snage da razlučimo i znamo prepoznati i reći što je dobro, a što nije te da svaki naš dolazak na ovo ili neko drugo mjesto ne bude prožet lošim osjećajem mržnje jer tako ne bismo učinili dobro stradalima – istaknuo je o. Đorđe, nakon čeka su okupljeni otišli u crkvu gdje je služena liturgija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više