Novosti

Kronika

Snimanje nastavljeno

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru nastavljeno je snimanje nastavnih sadržaja za školu na daljinu: Nakon časova srpskog i veronauke, snimljeno je desetak video-lekcija iz razredne nastave i likovne kulture

Al05y7cr21s1qc24j0fghmi6g5p

Nastavnice Ljiljana Stević i Milica Lazić

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru, nastavljeno je snimanje video-lekcija za učenike koji zbog epidemije koronavirusa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelima A, B i C pohađaju na daljinu. Nakon časova iz srpskog jezika i veronauke, snimljeno je desetak lekcija iz razredne nastave i likovne kulture.

- Odlučila sam da na prvom času učenike upoznam s prvom srpskom slikarkom Katarinom Ivanović budući da se o njoj i uopšte o ženama, malo govori u umetnosti. Drugi čas govori o ikonopisu - kazala je Dajana Prekodravac, magistra edukacije likovne kulture koja radi u Osnovnim školama ‘Jagodnjak’ i ‘Šećerana’ u Baranji. Iako u ovakvom vidu nastave nedostaje interakcija s učenicima, ona kada je reč o likovnoj kulturi, ima i neke prednosti.

- Deca u video-prezentaciji mogu da vide i neke primere, dok u nekim školama u puno učionica nema projektora. Pokušavam da im ih pokažem na laptopu ili mobilnom telefonu, ali je ipak lepše kad to mogu videti na celom ekranu - pojašnjava profesorka Prekodravac.

Nekoliko lekcija iz srpskog jezika snimila je Jela Šormaz, profesorka srpskog jezika i književnosti u Strukovnoj školi ‘Marko Babić’ u Vukovaru, a video-lekcije za učenike razredne nastave pripremile su učiteljice Milica Lazić i Ljiljana Stević iz vukovarske Osnovne škole ‘Dragutin Tadijanović’.

- Pripremila sam narodnu priču ‘Golub i pčela’. Htela sam da se ukažem na značaj narodne književnosti, negovanje naše tradicije i poučim učenike životnim vrednostima kao što su dobrota i poštenje. Najbolje je raditi s decom u učionicama kada se po njihovim licima vidi kako radimo i da li je to zanimljivo, ali imam dobra iskustva i u nastavi na daljinu. Posebno mi je drago što na našem srpskom jeziku, možemo da pružimo našim učenicima ovakav vid obrazovanja - kaže učiteljica Ljiljana Stević.

Najnoviji sadržaji biće postavljeni na platformi za nacionalne manjine na web stranici Ministarstva obrazovanja gde se već nalaze i video-časovi snimljeni proteklih mesec dana.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više