Novosti

Društvo

Fotogalerija: Sloga – neformalna inicijativa koja neumorno pomaže Baniji

Više od 100 pojedinaca, okupljenih u neformalnu mrežu od tridesetak terenskih posada, od prvoga dana nakon potresa svakodnevno pomažu u potresom pogođenim područjima

"U petak smo istovarili 35 tona robe. I to dva puta svaki komad, jer smo sve stavljali u automobile, kombi, kamiončić i traktor s prikolicom pa onda vozili i opet iskrcavali u skladište. Šleper nije mogao proći do kuće koju su odredili za skladište. Dakle istovarili smo i prevezli zapravo 70 tona. Dva naša osobna automobila, kombi od EPK, traktor s prikolicom je bio sat vremena i onda otišao, a na svu sreću su se tamo, nakon što smo napravili dvije trećine posla, zatekli Romi s malim kamionom i pomogli sve do kraja. Stalnih nas je bilo 9 iz Radio Banovine (Boris, Zdravko, Igor, Ian, Tinka, Milijana, Jelena, Vito i ja) šofer Sava i njegov nećak Uroš. Uskočili su tri  sveštenika (na 10 minuta) iz okolice Vukovara koji su organizirali prikupljanje pomoći, zatim vozač traktora s  prikolicom na sat vremena, troje Roma na zadnjoj trećini posla i tri domaćina imanja u koje smo istovarali nakon što se zapunila prva prostorija koju su namijenili. Radili smo od 11 do 19 navečer bez pauze, jer postane hladno ako staneš. Nas 11 stalnih je preko svojih ruku prebacilo 70 tona pomoći ili skoro 7 tona po čovjeku. Kao da ste istovarili 140 vreća cementa od 50 kg. Nakon svega su nas ljubazni domaćini počastili svojim domaćim proizvodima, a neke smo odmah i kupili oduševljeni njihovom kvalitetom", dio je izvještaja jednog volonterskog dana na Banovini neformalne mreže Sloga, neformalne platforme koju čine samoorganizirane volonterke i volonteri aktivni u pružanju izravne i uzajamne podrške i pomoći zajednicama na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Kako su nam rekli, ova skupina aktivna je na terenu od prvog dana potresa.

Organizirani su u nehijerarhijskoj strukturi u tridesetak terenskih posada koje broje sedamdesetak volonterki i volontera, dvadesetak dispečera plus još dvadesetak volontera. Kako su objasnili za Novosti, vrlo su dinamičan kolektiv, raznolik po sastavu, a broj osoba i njihova uloga u radu platforme mijenja se prema pojedinačnim mogućnostima i fokusima. 

- Aktivni smo u koordinaciji platforme, komunikaciji s lokalnim inicijativama i organizacijama, nabavi privremenih smještajnih jedinica, organiziranju distribucije donacija i usluga za ljude i životinje, radu na procjeni uporabljivosti građevina, radu s medijima, IT podršci, prijavi govora mržnje i diskriminacije te očuvanju kulturne baštine. Povezuju nas profesionalna i prijateljska poznanstva i iskustva, ali i kontinuirana praksa samoorganiziranja koja nastaje u solidarnosti s drugim zajednicama - stradalima u poplavama 2014. te ljudima u pokretu na tzv. Balkanskoj ruti od 2015. do danas – rekli su za Novosti iz Sloge.

Obišli su nešto više od 50 naselja, uključujući i ona najzabačenija do kojih dolaze terenskim vozilima. 

- U sva naselja smo razvozili pakete hrane i vode, tople obroke, higijenske potrepštine, dječju hranu, pelene za djecu i odrasle, ženske higijenske proizvode, odjeću, deke, gumene čizme, krevete, madrace, hranu za pse i mačke te lijekove, ukratko, sve ono što je hitno bilo potrebno oštećenima u potresu. Osigurali smo i na lokacije dostavili oko 30 kućica. Čistili smo cigle i šutu, razvozili šatore i cerade, te ih postavljali po potrebi. Nabavljali smo i razvozili i građevinski materijal, agregate, gorivo i grijalice, plinske peći, te drva za ogrjev. Nabavljali smo i razvozili stočnu hranu - kukuruz, zob i tritikol, sijeno i za ljude čija stoka nije registrirana. Sortirali smo donacije u postojećim skladištima. Donirali smo i dostavili čak i jedan mobitel i jedan šah, koji je novoga vlasnika jako razveselio – ispričali su nam iz Sloge.

I ne samo to. Volonteri Sloge upućuju ljude na njihova prava, pomažu im prijaviti štetu, pozivaju statičare i podnose zahtjeve za dodjelu kućice ili kontejnera.

- Budući da su brojna potresom pogođena mjesta i zaseoci zakinuti za osnovnu komunikacijsku infrastrukturu poput telefona i interneta, ovaj vid dijeljenja provjerenih informacija nam je bio naročito bitan. I konačno, ali ne manje bitno, razgovaramo s ljudima, nastojimo čuti i razumjeti njihove probleme i potrebe. Sutra se mnogi od nas mogu naći u istim problemima te je od iznimne važnosti da su odnosi koje gradimo uzajamni odnosi brige i povjerenja – poručuju iz Sloge. 

Kažu kako su u posljednja dva tjedna imali prilike bolje upoznati banijski kraj te da su im svakodnevni obilasci ukazali da je ovaj potres više od svega ogolio posljedice rata i tridesetogodišnje politike uništavanja lokalne privrede te zanemarivanja banijskoga kraja i njegove populacije. 

- Nailazimo, dakl,e na posljedice strukturnih problema koje taj kraj guše već dugi niz godina, a za koje smatramo da je krajnje vrijeme da se počnu rješavati. Banija u ovim problemima nije sama - da je potres kojim zlom zadesio Liku, Kordun ili zapadnu Slavoniju, došli bismo na žalost do sličnih zaključaka. Konkretno, tu pričamo o neodržavanoj i oštećenoj infrastrukturi, nedostatku radnih mjesta i siromaštvu, strukturnoj diskriminaciji, ali i diskriminaciji populacije koja nastanjuje Baniju na osnovi etničke pripadnosti, nacionalnog podrijetla, imovnog stanja, društvenog položaja i starosne dobi – poručili su iz Sloge.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više