Novosti

Kronika

Mladi na Kopaoniku

Mladi članovi Fudbalskog kluba ‘Sloga’ i Kulturno-umetničkog društva ‘Branislav Nušić’ iz Borova učestvovali su na tradicionalnom Мeđunarodnom festivalu dečije rekreacije

Vbyje4pt75yv325hfy875q31qgo

Deca iz Borova na 19. zimskom festivalu na Kopaoniku 

Mladi članovi Fudbalskog kluba ‘Sloga’ i Kulturno-umetničkog društva ‘Branislav Nušić’ iz Borova, njih 26, učestvovali su na Мeđunarodnom festivalu dečije rekreacije na Kopaoniku. Reč je o tradicionalnom zimskom festivalu koji se već 19. godinu održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a njegova osnovna ideja je ‘zdravlje, znanje, zabava’.

Festival, koji je ove godine okupio oko 170 dece uzrasta od 10 do 14 godina, ranijih godina organizovan je na Divčibarama, Tari i Zlatiboru, a od prošle godine održava se na Kopaoniku, u mestu Brzeće. Prema rečima načelnika opštine Borovo Zorana Baćanovića, ovo je druga godina kako na tom festivalu učestvuju deca iz Borova.

- Izuzetno smo srećni i zadovoljni što su i ove godine naša deca imala priliku da, uz pomoć Kancelarije za dijasporu Republike Srbije i Asocijacije ‘Sport za sve’ iz Beograda, učestvuju na tom festivalu i zajedno sa svojim vršnjacima iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, i po prvi puta sa decom sa Kosova i Metohije, te grupom dece pod pokroviteljstvom UNHCR-a, borave tih šest dana na Kopaoniku, da se takmiče, druže i provedu šest nezaboravnih dana - kaže Baćanović i dodaje kako je ‘ekipa’ iz Borova bila specifična.

Osim pionira ‘Sloge’ i njihovog voditelja Nenada Crnobrnje, na festivalu je učestvovalo i nekoliko članova tamburaške sekcije, na čelu s voditeljem Dušanom Latasom, koji su svoje umeće pokazali i u kulturno-zabavnim sadržajima. Organizatore i učesnike su posebno ganuli interpretacijom pesme ‘Vidovdan’.

- Upoznali smo prijatelje iz Smederevske Palanke, Beograda, Herceg Novog. Toliko smo se svi zbližili da je na kraju bilo i suza - ispričale su nam jedna Sanja i tri Katarine.

Na povratku kući deca su imala priliku da posete arheološki park ‘Lazarev grad’ i crkvu Lazaricu u Kruševcu, prestonicu kneza Lazara iz 14. veka. U troškovima šestodnevnog boravka dece na Kopaoniku roditelji su participirali sa svega 375 kuna, dok je veći deo sufinansirala Uprava za dijasporu Republike Srbije, a troškove prevoza opština Borovo.

Učesnike festivala posetio je Rastko Jovanović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu koji se tom prilikom susreo i s načelnikom opštine Borovo Zoranom Baćanovićem, te obećao pokroviteljstvo za decu iz Borova i naredne godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više