Novosti

Kronika

Šibenčani opet udaraju kontru

Radovi čuvenih umjetnika s tematikom Drugog svjetskog rata poput portreta Josipa Broza Tita slikara Vladimira Becića, "Partizanskog kurira" Vanje Radauša, nekoliko ratnih motiva Zlatka Price, "Partizanke" Ivana Milata, "Motiva sa Save" Nikole Resiera, slikarske apstrakcije Ede Murtića pod nazivom "Borba dobra i zla" nisu još zajedno izlagani u samostalnoj Hrvatskoj

Large antonija vukicevic kustosica muzej pobjede

Antonija Vukičević i "Partizanka" Ivana Milata

Portret Josipa Broza Tita slikara Vladimira Becića, "Partizanski kurir" Vanje Radauša, nekoliko ratnih motiva Zlatka Price, "Partizanka" Ivana Milata, "Motiv sa Save" Nikole Resiera, slikarska apstrakcija Ede Murtića pod nazivom "Borba dobra i zla", samo su dio umjetničkih radova pod nazivom "Retrospektiva otpora" izloženih u šibenskom Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije, u povodu 80. godišnjice osnutka Prvog šibenskog partizanskog odreda.

- Ideja je bila da se na jednom mjestu izlože radovi slikara koji su uglavnom bili sudionici NOB-a ili su se umjetnički bavili tim razdobljem. Zajedničko svim tim autorima je da njihovi radovi s tematikom Drugoga svjetskog rata nisu nikad bili zajedno izloženi u samostalnoj Hrvatskoj pa je i to jedan od rariteta ove retrospektive otpora - kazala je Novostima Antonija Vukičević, studentica pete godine povijesti umjetnosti i po prvi put kustosica izložbe.

Radovi koji su izrađeni različitim likovnim tehnikama, ustupljeni su Muzeju dijelom iz privatnih zbirki, dok je dio pristigao iz fundusa Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Otvorenje izložbe prošlog mjeseca poklopilo se i sa dobrom turističkom posjećenošću šibenskog kraja pa tako i Muzeja pobjede, pri čemu i dalje ne nedostaje znatiželjnih upita posjetitelja sa svih strana svijeta.

- Mnogi strani gosti pri posjeti muzeju žele znati više o razdoblju Drugog rata u nas, dok je istodobno zanimljivo da neki čak nisu prethodno ni znali da se taj rat odvijao na ovom našem području. Raspituju se o tko su bili ustaše četnici, dobar njih su turisti iz SAD ili Australije - kaže kustosica Vukičević.

Slučaj je htio da za naše posjete nije bilo drugih znatiželjnika, pa nismo mogli iz prve ruke čuti dojmove posjetitelja oko izloženih radova. No zato su Šibenčani poslovično znatiželjniji od drugih: posebno lijevo orijentirana mladež koja, doznajemo i inače rado pohodi događanja u Muzeju pobjede, ali i stariji sugrađani koje često povuku emocije, posebno oni čiji su roditelji dijelom bili sudionici narodnooslobodilačke borbe.

Traže se dodatne informacije o autorima izloženih radova pri čemu se posjetitelji mogu informirati na postavljenoj video prezentaciji. Također, jedna je buduća znanstvenica izložbu posjetila nekoliko puta kako bi joj taj uvid pomogao u izradi doktorata na temu ratne i poratne umjetnosti, dakako Drugoga svjetskog rata. Važno je katkad udarati kontru, što je u Šibeniku dobro poznato. I tako će biti barem do kraja ovog mjeseca dokad će biti izložena ova retrospektiva otpora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više