Novosti

Kratko & jasno

Sanja Pavić: Otvorite Markov trg

Markov trg treba konačno otvoriti. Nakon više od petsto dana, smatramo da policijske barikade na trgu predstavljaju prekomjerno ograničavanje slobode kretanja građana, kaže pravnica iz Gonga

Large intrigator  mini

Pozivate Vladu da nakon dvije godine otvori Markov trg?

Pozivamo sve građane i građanke da inzistiraju na tome da donošenje političkih odluka koje se tiču svih nas bude transparentnije. Ako je vlast otvorena, građanstvo može više sudjelovati u javnom životu, smanjuje se prostor za korupciju i bolje se štite prava građana i građanki. Imamo pravo znati što, kako i kada Vlada radi.

Kakve su Gongove preporuke za otvaranje i transparentniji rad Vlade?

Markov trg treba konačno otvoriti. Nakon više od petsto dana, smatramo da policijske barikade na trgu predstavljaju prekomjerno ograničavanje slobode kretanja građana. Problem vidimo i u sjednicama Vlade, za koje se dnevni red objavljuje neposredno prije, što novinarima ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu, nerijetko im onemogućava dolazak na samu sjednicu i izravno praćenje. Gongova preporuka je da se sjednice najavljuju dan ranije, uz objavu dnevnog reda. Smatramo bitnim i da se Poslovnikom Vlade jasno propišu vrste odluka o kojima se raspravlja na zatvorenim sjednicama, jer nisu jasni kriteriji prema kojima su neke točke dnevnog reda zatvorene za javnost, poput odluka o imenovanjima i razrješenjima. Također, telefonske sjednice, koncept nepoznat drugim europskim zemljama, za koje se dnevni red ne objavljuje niti je poznato kada će se održati, a na kojima se donose važne odluke, nužno je regulirati Zakonom o Vladi. Redovne konferencije za javnost na točno određeni dan u tjednu bile bi važne za informiranje, stoga pozivamo Vladu da odustane od prakse ad hoc konferencija za javnost. Pozivamo Vladu i da počne objavljivati prijedloge nacionalnih stajališta o novim zakonima i politikama EU-a prije rasprave na sastancima Vijeća ministara. Time bi javnost, ali i Sabor, imali bolji nadzor nad europskim poslovima i utjecaju koji na donošenje zakona imaju veliki poslovni lobiji. Na kraju, nužno je reguliranje statusa posebnih savjetnika premijera, ministrica i ministara sukladno preporukama Skupine država protiv korupcije (GRECO). U ovom trenutku nemamo javno dostupne podatke o tome tko su savjetnici, kolike su njihove naknade, kao ni o kriterijima odabira, a radi se o ljudima koji direktno utječu na rad Vlade, time i na život građana Republike Hrvatske.

Mislite da će Vlada reagirati na vaše otvoreno pismo?

Gong je organizacija civilnog društva usmjerena unapređenju demokratskih procesa i institucija, demokratske političke kulture te poticanju aktivnog i odgovornog sudjelovanja građana u političkim procesima. Sebe smatramo megafonom demokracije koji ometa korupciju, upozorava na političke ugroze i gradi ravnopravno građanstvo. Stoga upozoravamo kada su narušeni demokratski standardi. Nadamo se da će drugi akteri na političkoj sceni i u društvu prepoznati naša zalaganja te zajedno s nama inzistirati na otvaranju rada Vlade javnosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više