Novosti

Politika

Dodatnih 286 milijuna eura za program "Zaželi"

Odlukom Vlade u iduće tri godine za zapošljavanje žena koje brinu o starijim osobama osigurat će se dodatnih 286 milijuna eura i zaposliti još 11 tisuća osoba, što je posebno važno za demografski poharane krajeve Hrvatske sa srpskom većinom

Large trpinja

Učesnice projekta "Zaželi" u Trpinji

Na sjednici u četvrtak Vlada je donijela odluku o povećanju sredstava za ugovaranje projekata iz poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Zaželi - prevencija institucionalizacije" i to u iznosu od 286 milijuna eura predviđenih za ugovaranje dodatnih projekata.

Financijska sredstva osigurat će se u proračunu za iduću godinu za 54 milijuna eura te projekcijama u 2025. za 54 milijuna te u 2026. godinu za 82 milijuna eura. Program bi se trebao nastaviti najmanje do 2028. godine.

Vlada u obrazloženju navodi da su u okviru programa "Zaželi" financirana 1.193 projekta u vrijednosti od 294,5 milijuna eura. Cilj poziva bio je osigurati zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju te povećanje njihove zapošljivosti kroz edukativne programe. Socijalno uključivanje starijih i nemoćnih osoba bio je indirektni cilj, navodi Vlada, dok je fokus bio usmjeren na osnaživanje žena s ciljem njihovog trajnijeg zaposlenja nakon završetka projekta. Kroz projekte je ugovoreno zapošljavanje preko 22.000 žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za 129.000 starijih i nemoćnih osoba.

Kako je na temelju istraživanja procijenjena značajna potreba starije populacije za kontinuiranom podrškom, program će se nastaviti, što je posebno važno za područja Hrvatske u kojima živi srpska nacionalna manjina, koji su najviše demografski ugroženi.

Vlada uvodi novi koncept poziva koji se sada naziva "Zaželi - prevencija institucionalizacije" za koji je osigurano 100 milijuna eura s ciljem zadovoljavanja potrebe za podrškom u svakodnevnom životu te sprečavanje institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba.

Podnošenje projektnih prijedloga za ovaj poziv je započelo 20. rujna 2023. Do sada je zaprimljeno 590 prijava što potvrđuje kako su potrebe starije populacije trenutno i veće od pretpostavljenih. Zato je nužno pokrenuti postupak novih ugovaranja čime će se zaposliti 11.000 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za minimalno 66.000 korisnika. Povećanje sredstava više puta je tražio i SDSS čija je zastupnica Dragana Jeckov u nekoliko navrata postavljala zastupnička pitanja u Saboru o ovoj temi. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više