Novosti

Politika

Saborske anomalije

U izbornom procesu dogodila se anomalija, Romi koji žive u Međimurju sto posto su podršku dali SDP-u, naveo je ministar gospodarstva Darko Horvat u Saboru. Uzvratio mu je zastupnik Veljko Kajtazi ‘Kada netko kaže da je glas Roma anomalija, onda govori neistinu, generalizira i vrijeđa’

5wisp7viwqr5uh3hma8dz595me3

Darko Horvat (foto Borna Filić/PIXSELL)

U potrazi za krivcima za poraz Kolinde Grabar-Kitarović na nedavnim predsjedničkim izborima, ministar gospodarstva Darko Horvat i HDZ-ov zastupnik Dražen Srpak na Aktualnom prijepodnevu u Saboru dotaknuli su se i romske zajednice. Srpakovu konstataciju da ‘Međimurci i sjever na predsjedničkim i parlamentarnim izborima uglavnom glasaju za SDP, a od vlade SDP-a nisu dobili baš ništa ili samo mrvice sa stola’ te kako su ‘sve velike investicije došle na sjever i u Međimurje u vrijeme vlada HDZ-a’, ministar je potvrdio.

- U ovom izbornom procesu dogodila se još jedna anomalija i Romi koji žive u Međimurju gotovo sto posto su podršku dali SDP-u - rekao je ministar Horvat i izazvao romskog zastupnika Veljka Kajtazija da objasni stavove svoje zajednice o spomenutom pitanju.

- Njihove tvrdnje su gruba generalizacija. Radi se o netočnoj informaciji: Romi nisu objekt politike i imaju ljudska, građanska i demokratska prava da biraju i budu birani, a nisu ni na prodaju. Nitko nema pravo govoriti o romskoj zajednici na takav način niti isticati i vrednovati glasove Roma da bi dobio političke bodove - rekao je Kajtazi.

- Romi nisu homogeno tijelo, već zajednica bogata u različitosti. pogotovo što romska zajednica ni u Međimurju nije glasala jednako u svim naseljima. Romi su glasali po savjesti i preferenciji, a to što se njihove glasove nije moglo kupiti smatram postignućem, a ne problemom - naglasio je Kajtazi, podsjetivši da Romi imaju svoj glas u Saboru, da sve više participiraju u političkom životu i da velike stranke više ne mogu manipulirati njihovim glasovima.

- Žao mi je što naši kolege nisu imali zajednički stav oko kandidata, ali to nije stvar i krivnja romske zajednice - dodao je Kajtazi.

- Kada netko kaže da je glas Roma za nekoga anomalija, osim što govori neistinu i generalizira, ujedno vrijeđa i pokazuje apsolutno nepoznavanje romske zajednice - rekao je Kajtazi, ističući da i on zbog svog angažmana trpi posljedice i da ga nazivaju ‘srpskim Ciganinom’.

Zanimljivo je da je na stereotipni pristup Romima reagirao samo njihov zastupnik, ali ne i drugi politički i nevladini činioci, a ni HDZ čiji su članovi Horvat i Srpak i čiji je Kajtazi koalicioni partner.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više