Novosti

Kultura

Rat i sjećanja

Prije nekoliko dana ZagrebDox je uvršten na prestižan popis sastavljen od svega 30-ak najboljih svjetskih filmskih festivala čiji se pobjednici izravno kvalificiraju za nagrade Europske filmske akademije, rečeno je na otvorenju 18. Zagrebdoxa

Large zg dox otvaranje fotojulienduval

Otvorenje ZagrebDox-a (foto Julien Duval)

U vrijeme kada se o jednoj pljuski na nedavnoj dodjeli nagrada govori jednako, ako ne i više nego o tisućama poginulih ljudi i desecima uništenih gradova u Ukrajini, naša je obaveza kao dokumentarista da radimo na sjećanju, rekao je direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox Nenad Puhovski na otvaranju 18. izdanja festivala održanom 3. marta u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

- Osamnaesti nam je rođendan, a u doba punoljetnosti ulazimo uz važan poklon i priznanje: prije nekoliko dana ZagrebDox je uvršten na prestižan popis sastavljen od svega 30-ak najboljih svjetskih filmskih festivala čiji se pobjednici izravno kvalificiraju za nagrade Europske filmske akademije. Naša obaveza nije samo da registriramo, tu se ne možemo takmičiti s medijima koji to rade u realnom vremenu, no ona je vrlo važna jer radimo na sjećanju. I taj incident će vrlo brzo biti zaboravljen kao i rat, kao i ostalih 40-ak ratova i sukoba koji se u ovom trenutku dešavaju širom zemaljske kugle - rekao je Puhovski.

- Samo je naizgled paradoksalna činjenica da nam, s jedne strane, upravo zaborav omogućuje da se nosimo sa životnim nedaćama, dok nas kolektivno sjećanje i povijest čine onime što doista jesmo: svjesna ljudska bića - naglasio je Puhovski.

- Dokumentarci otvaraju prozor u svijet i nove perspektive, senzibiliziraju za Druge i Drugačije, a od danas punoljetni ZagrebDox svih je godina postojano izvršavao tu plemenitu ulogu i činio nas empatičnijima i tankoćutnijima – ukratko, boljim ljudima. Broj i kvaliteta filmova ukazuju na to da slijedi izuzetno sadržajan i intrigantan filmski tjedan, s ukupno 86 filmova, od kojih 37 u natjecateljskim programima - rekao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, proglašavajući festival otvorenim.

Odskorašnji producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli festival, od Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i drugih institucija, poduzeća i ambasada do Zagrebačke banke kao pokrovitelja.

Publiku u dupke punih pet dvorana očarao je i ganulo nježno i intimno ostvarenje "Ljetne noći" izraelskog autora Ohada Milsteina. Taj film vješto dočarava pogled na svijet iz dječje perspektive, prepune radoznalosti i svježine. To je vrlo intiman film koji dolazi iz mog srca, a želim i da gledatelje dirne u srce, kazao je Milstein.

Ganutljiv je bio i video prilog o Irini Cilik, autorici filma "Zemlja je plava kao narandža" koja je na lanjskom izdanju dobila nagradu "Stanje stvari" o filmu koji najbolje promovira ljudska prava. Ona je po toj osnovi trebala biti članica ovogodišnjeg žirija, ali to nije mogla zbog rata i evakuacije u Lavov, odakle se zahvalila na imenovanju za počasnu članicu žirija.

Naglasila je da je bolno što u ratu ginu najbolji Ukrajince, ali se odupiru i vjeruju u svoju zemlju, narod i pobjedu. "Važna je poruka mog filma bila da treba vidjeti svjetlo na kraju tunela i živjeti ispunjeno i pored svih okolnosti. To je bila važna lekcija za mene, moji likovi bili su tako moćni, nisu bili samo žrtve tog rata nego pokušavaju nešto napraviti i reći svoju priču svijetu, pa ću i ja najbolje što mogu pokušati biti jaka, a želim to i vama", poručila je publici.

U narednim danima do 10. aprila bit će prikazano skoro 90 filmskih naslova, a na festival će doći brojni filmske autori koji će publici predstaviti svoja ostvarenja. Ovogodišnji ZagrebDox Pro namijenjen je mladim profesionalcima koji će ovogodišnjim mentorima, finskoj TV urednici Sari Volanen i srpskom redatelju Želimiru Žilniku, predstaviti svoje projekte.

Zadnjeg dana festivala u programu "The best of fest" bit će prikazani nagrađeni filmovi.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više