Novosti

Društvo

Radnici zadarske Luke u štrajku

Šezdesetak radnika Luke Zadar, koja se nalazi u vlasništvu kineskog investitora, traži povećanje plaća za 200 eura. Sindikalni povjerenik ne želi davati izjave za Novosti, jer ih izdaje SNV?!

Large tuta

Nikola Tuta u zadarskoj luci (foto Šime Zelić/PIXSELL)

Većina radnika i radnica Luke Zadar, koncesionara teretne luke Gaženica, u utorak 19. marta obustavila je rad. Cijevi za vjetroelektrane koje su trebali iskrcati ostale su na brodovima. U štrajku sudjeluje 60-ak radnika, a 20-ak radnika nastavilo je s radom na privezu i odvezu brodova u Gradskoj luci i Putničkoj luci Gaženica. Većina njih podržava štrajk, ali nastavljaju s radom jer su odlučili da ne žele ometati redoviti promet prema otocima. Luka Zadar ima 90-ak zaposlenih u operativi, a štrajk je podržalo 90 posto radnika i radnica.

"Radim ovdje 40 godina, ali ovako nikada nije bilo da ljudi rade za mizeriju, da ih se ponižava i da im se ništa ne da. Dođe ti da bi zaplakao čovjek. Čovjek s familijom nema za kruh. Posla koliko hoćeš, toliko smo zaradili, a kažu da nemaju. Kada treba raditi prekovremeno, nude nagrade, a ne daju nam plaće, čemu to služi?", prenosi HRT izjavu Petra Filipovića, jednog od lučkih radnika.

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) u ponedjeljak je najavio pokretanje štrajka nakon neuspješnog postupka mirenja u kojem je Uprava Luke Zadar odbila prihvatiti aneks kolektivnog ugovora. Kako je na medijskoj konferenciji održanoj ispred upravne zgrade ispričao sindikalni predstavnik SPIVH-a Nikola Tuta, potplaćeni radnici već duže vrijeme jedva preživljavaju iz mjeseca u mjesec.

Plaće su im u prosjeku oko 700 eura, a iako luka ima dogovorene razne projekte, njihove zahtjeve za povećanjem plaće Uprava odbija ispuniti. Radnici su već krajem lanjske godine bili na korak od štrajka. S obzirom na inflaciju i veliki porast troškova života, tražili su da se dogovori aneks kolektivnog ugovora za povećanje osnovice za obračun plaća. Od Uprave su zahtijevali povećanje plaće u iznosu od 200 eura neto, a zauzvrat dobili ponudu od 30 eura za topli obrok. Uslijedila su potom dva neuspješna mirenja, jedno lani, a drugo početkom marta.

Predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak ponude Uprave ocijenio je mizernima i smiješnima, a štrajk su radnici isplanirali taman za početak proljeća, kada Luka Zadar ima dogovorene unosne poslove. U utorak ujutro najavljeno je da će trajati do ispunjenja radničkih zahtjeva. Nikoga iz lučke uprave ovih dana nije bilo na radnom mjestu da medijima odgovori na pitanja o problemima radnika.

Dodatan je problem što vlasnik firme ni inače nije u Zadru. Naime, jedini stvarni vlasnik društva Luka Zadar d.d. je Jinxiong Hu, kineski investitor koji je 2017. s Ivicom Todorićem pregovarao i o preuzimanju Agrokora. Nedugo nakon njegovog preuzimanja Luke Zadar, pobratimile su se Zadarska županija i kineska pokrajina Hainan, a kineski investitori od tada najavljuju i razrađuju nove projekte po čitavoj županiji.

Kako se to velebno investiranje prevodi u radničku svakodnevicu i sami smo pokušali doznati od zadarskog sindikalnog predstavnika Tute. Kad smo ga nazvali i predstavili se, pitao je jesu li Novosti za koje pišemo one koje izdaje Srpsko narodno vijeće. Potvrdno smo odgovorili, a Tuta zatim odbio dati izjavu i prekinuo razgovor. O štrajku i Kinezima nismo stigli ni zaustiti - zapelo na Srbima.

Gaženica je jedina hrvatska luka iz koje specijalni tereti (poput postolja i propelera za vjetroelektrane) mogu biti dalje isporučeni zahvaljujući brzoj cesti koja se spušta direktno u luku. Teretna luka sastoji se od šest vezova – prvi za tekuće terete, drugi za opskrbu naftnih platformi, treći za rasute terete, četvrti za pretovar južnog voća, peti za pretovar općeg tereta i šesti za pretovar generalnog tereta.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više