Novosti

Politika

Рaдиoницa ojкaњa и зaлaсци сунцa у Kистaњaмa

Oд 16. дo 20. aвгустa у Kистaњa сe oргaнизирa рaдиoницa ojкaњa ‘Дугa изнaд Kркe 2019’ нa кojoj ћe прeдaвaчи бити врхунски eкспeрти

I ove godine u Kistanjama će od 16. do 20. avgusta biti organizirana radionica ojkanja ‘Duga iznad Krke 2019’ na kojoj će predavači biti vrhunski eksperti u ojkanju.

- Projekt u organizaciji SKD ‘Prosvjete’ iz Zagreba, svojevrsni je nastavak projekata ‘Duga iznad Zrmanje’ i ‘Duga iznad Kule’, pri čemu duga u naslovu simbolizira raznolikost i mir, kaže Ilija Krneta, idejni začetnik i organizator radionice.

Ojkanje je opstalo zahvaljujući skupinama lokalnih narodnih pjevača koji su tu tradiciju prenosili pjevajući na seoskim svečanostima. Danas se ojkanje prenosi i naučava u folklornim društvima i KUD-ovima, ali i u medijima. - Vještina tehnika individualnog tresenja glasom i brojnih dvodijelnih oblika zavisi većinom o talentiranim i vještim pjevačima i njihovim glasovnim sposobnostima, ističe Krneta.

- Kako je ojkanje nematerijalno kulturno dobro jednako prisutno i u hrvatskom i u srpskom entitetu spomenutog areala, važno je osigurati da se doprinos, dobrim dijelom izbjeglog srpskog entiteta ne izgubi iz tradicijske baštine Hrvatske. U projektu želimo okupiti i pjevače obaju entiteta, naglašava.

Posljednjih godina jača svijest o potrebi revitalizacije ojkanja, pa je intencija ovog projekta okupiti vrhunske voditelje radionica, najbolje autohtone pjevače i motivirane polaznike. Radionicu, koja će se održavati na prostoru NP ‘Krka’ u području vidikovca Manojlovac i amfiteatra Burnum, uz terenski rad vode Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i Sanja Ranković s Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kojima u realizaciji ovog projekta pomažu autohtoni pjevači, nositelji tradicije iz Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Voditelji radionica polaznicima će održati predavanja koja će ih prije samog procesa učenja pjevanja upoznati sa specifičnim karakteristikama ojkanja, uz audio i video primjere iz ovog područja. Svakoga dana će se organizirati učenje ojkanja, specifično za mjesto iz kojeg dolaze demonstratori, članovi pjevačkih sastava iz sela pretežno nastanjenim Hrvatima ili Srbima.

- Očekujemo da će radionica rezultirati većim brojem novoeduciranih tradicionalnih pjevača ojkača, prvenstveno mlađe generacije. Kroz čitavu vertikalu, od stručnog tima, preko autohtonog do popularnog, u jedinstvenom ambijentu bisera prirode, u prostoru NP ‘Krka’ na kistanjskom području, dobivamo i vrhunski turistički proizvod koji će prepoznati i turistički sektor, naglašava.

Zbog nedostatnih financijskih sredstava za kvalitetnu produkciju radionice, kotizacija po polazniku ove godine iznosi 500 kuna, uz mogućnost oslobađanja iz opravdanih razloga. Prijave se primaju do popunjenja predviđenih 20 mjesta polaznika. Informacije o radionici mogu se naći na www.dugaiznadkrke.com.

Ali to nije sve. U Kistanjama se tih dana održava i tradicionalni projekt Kistanjski zalasci sunca koji je ove godine posvećen sjećanju na 140. godišnjicu rođenja Milutina Milankovića. Manifestacija počinje 17. avgusta ujutro. Povodom godišnjice Milankovićevog i desete godišnjice rada Kulturnog i naučnog centra ‘Milutin Milanković’ u Dalju, upravnik Đorđe Nešić, održat će predavanje pod nazivom ‘Milutin Milanković - putnik kroz vasionu i vijekove’. Uz više radionica, Astronomsko astronautičko društvo iz Zadra za sve zainteresirane organizira gledanje noćnog neba pomoću dva teleskopa.

Također, s obzirom na potencijal Bukovice u aromatičnom i ljekovitom bilju postoji mogućnost organiziranja stručnog predavanja o ljekovitom i aromatičnom bilju, ističe Krneta. U okviru kulturnog programa nastupit će Sofija i Lea Popović uz Milenu Stepić, gimnazijalke i članice Gradskog ženskog hora ‘Kir Stefan Srbin’ iz Smedereva na poziciji prvih soprana.

Svi sadržaji su besplatni, ali u želji da nabavimo prvi javni teleskop u Bukovici prikupljat ćemo dobrovoljne priloge, za tu svrhu, najavio je Krneta.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više