Novosti

Politika

Pusić: Dobro je da Milošević ide u Knin, a Medved u Grubore

To da Plenković šalje upravo ministra branitelja u Grubore je po meni dobar čin koji, pod uvjetom da nije riječ o izdvojenom koraku, na duži rok može doprinijeti procesu suočavanja s prošlošću, kaže Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava i Antifašističke lige RH

Owxvsf47fwa2jtpqrhbkv5l9brg

Tomo Medved i Andrej Plenković (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević sudjelovat će na obilježavanju obljetnice akcije ‘Oluja’ 5. kolovoza u Kninu, a ministar branitelja Tomo Medved na komemoraciji za srpske civile ubijene 25. kolovoza 1995. u Gruborima, najavio je jučer premijer Andrej Plenković.

‘Dogovor koji imamo s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni sudjeluju na toj proslavi i mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas’, rekao je Plenković u intervjuu za RTL i dodao će odlaskom Medveda u Grubore ‘Vlada poslati snažnu poruku o tome da moramo poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta’.

Boris Milošević pak smatra da je od gesti važnije raditi na dijalogu, pomirenju i pravdi za sve žrtve bez obzira na nacionalnost. ‘Bilo bi dobro da stvaramo zajedničke narative, da obilježavanjima ne slavimo rat nego mir, i da obilježavanja iskazuju empatiju za pobijeđene. Od toga smo sigurno daleko, a kada ćemo to doživjeti… možda ne tako brzo’, kazao je Milošević.

S njim se slaže Zoran Pusić, dugogodišnji ljudskopravaški aktivist te predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava i Antifašističke lige RH, koji je u razgovoru za Novosti rekao da je riječ o dobrom potezu. Pustić smatra da bi to, pod uvjetom da nije riječ o izoliranom koraku, moglo na duži rok doprinijeti procesu suočavanja s prošlošću i ublažavanju posljedica nastalih zbog različitih interpretacija ‘Oluje’.

- Smatram da bi svaka država koja četiri godine nije imala kontrolu nad dijelom svog međunarodno priznatog teritorija poduzela sličnu akciju i u tom smislu je ona legitimna. Međutim, činjenica da je ona iskorištena za etničku promjenu stanovništva, odnosno za smanjenje broja Srba na tom teritoriju i da su tada počinjeni ratni zločini, koji u najvećoj mjeri nisu procesuirani do danas, predstavlja trajnu mrlju na ‘Oluji’ i hrvatskoj povijesti. To se ničim ne može promijeniti. No te posljedice se mogu ublažiti i, po mom mišljenju, ovaj Plenkovićev potez ide upravo u tom smjeru - rekao je Pusić i dodao da poricanje zločina, kao što je to bio slučaj nakon Drugog svjetskog rata, ima poražavajuće efekte na društvo koji prije ili kasnije isplivaju na površinu.

- Prema tome, važno se obračunati s takvim stvarima. Pravna država ne smije stati iza zločina niti ih poricati ili ne procesuirati. Nemam dobro mišljenje o ministru Medvedu, jer je, recimo, 2016. bio na otvaranju spomenika Miri Barešiću, koji je jedino poznato po svojem terorističkom aktu. Mislim da je to sramotno za državu, ali to da Plenković šalje upravo njega kao ministra branitelja u Grubore je po meni dobar čin. To na duži rok, naravno, ako to ne bude izdvojen potez, može doprinijeti procesu suočavanja s prošlošću - kazao je Pusić, koji ipak ne vjeruje da će taj korak utjecati na procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima.

Kao primjer je istaknuo činjenicu da je proces koji se vodio protiv pripadnika ATJ Lučko, jedinice za koju je nedvojbeno utvrđeno da je u Gruborima ubila šest starijih srpskih civila, na kraju završio oslobađajućom presudom. S druge strane se, kaže Pusić, suđenje protiv Branimira Glavaša za ratne zločine počinjene 1991. u Osijeku odugovlači već godinama.

- Jasno mi je da je zbog takvih slučajeva odluka da Boris Milošević ode na obilježavanje ‘Oluje’ bila teška za njega i uopće za SDSS, ali mislim da je ispravna. Pogotovo ako njegov odlazak u Knin i Medvedov u Grubore promatramo u cjelini - zaključio je Zoran Pusić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više