Novosti

Kronika

Пучe прoрaчун Вojнићa

Збoг нaстaвкa пoлитичких aнимoзитeтa, Oпћинa Вojнић oстaлa бeз усвojeнoг буџeтa зa 2017. гoдину: Влaдajући ХДЗ ниje хтиo пoдржaти суфинaнцирaњe приjeвoзa учeникa и бeсплaтнe уџбeникe нaзвaвши СДП-oв приjeдлoг ‘игрoкaзoм’

Clvbe8ulg01to74d2now00um9ys

Predizborne igre već počele – Općina Vojnić 

Hoće li stanovnici općine Vojnić na prijevremene izbore, iako je do redovnih lokalnih izbora ostalo tek oko četiri i pol mjeseca, za sada nije poznato. Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj sredinom decembra, nije usvojen budžet za sljedeću godinu, a neizglasavanje temeljnog financijskog dokumenta za sobom povlači izvanredne izbore i raspuštanje Vijeća. Tako su stanovnici te ionako siromašne općine još jednom postali taoci političkih borbi, koje tamo traju otkako je 1995. godine uspostavljena ingerencija državnih vlasti.

Vladajući HDZ naime nije htio podržati sufinanciranje prijevoza učenika i besplatne udžbenike za njih. To je predložio SDP, a općinu bi ova solucija mjesečno koštala desetak hiljada kuna. Prema riječima Branka Eremića (SDP), ovi prijedlozi iz redova njegove stranke su na sjednici čak i ismijani, a predsjednik Vijeća, nezavisni Dragan Bjelivuk koji je u koaliciji s HDZ-om, prijedloge je nazvao ‘neozbiljnim igrarijama Djeda Mraza’. Opozicija u kojoj su SDP, HNS i SDSS, a kojima se pridružio jedan vijećnik s liste HDZ-a, nije glasala za prijedlog budžeta pa će Općina tako u novu godinu ući s procedurom privremenog financiranja i određivanja povjerenika. No, teoretski je moguće i da se sazove još jedna sjednica Općinskog vijeća i da se budžet izglasa, mada Eremić ne vidi mogućnost za takav scenarij.

Načelnik Nebojša Andrić (HDZ) Eremićeve navode negira i optužuje SDP i SDSS za scenarij koji je bio ranije dogovoren. Andrić tvrdi da je prijedlog budžeta bio javno objavljen na mrežama, da su materijali vijećnicima poslani na vrijeme te da do početka sjednice Vijeća niti jedan amandman nije stigao. Svoje tvrdnje potpkrepljuje navodom da su na samoj sjednici ipak bila usvojena tri amandmana SDSS-a, koji na kraju unatoč tome nije glasao za usvajanje budžeta. Andrić kaže i da je za prijedlog Eremić nonšalantno rekao ‘vi nađite sredstva’, a na pitanje predsjednika Vijeća koje stavke budžeta da se smanje, Eremić nije imao odgovor.

Andrić također smatra da je budžet ‘pao’ zbog neizglasavnja programa u poljoprivredi jer je predsjednik Odbora za poljoprivredu Jurica Jašinski bio nezadovoljan što se Odbor nije sastao prije sjednice Vijeća. Andrić također tvrdi da bi šteta zbog neizglasavanja budžeta mogla biti neisplata 8,68 miliona kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta iz mjere 7.2. koju sufinancira EU, a jedan od glavnih dokumenata za prijavu na taj konkurs je i usvojen budžet za narednu, 2017. godinu.

Očito je samo jedno: pred stanovnicima općine Vojnić predstoje vrlo zanimljivi lokalni izbori sredinom maja 2017. godine. Dugogodišnja ‘borba za prijestolje’ između Andrića i Eremića, evidentno je, nastavlja se i dalje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više