Novosti

Politika

Protest zagrebačke opozicije protiv online sjednice Skupštine

Protestirajući protiv održavanja sjednice putem interneta, opozicijski predstavnici upozorili su da gradske vlasti, predvođene Bandićem, ne saniraju posljedice potresa i netransparentno troše novac

Veliki broj gradskih vijećnika iz redova opozicije skupio se 7. maja na Markovom trgu kako bi protestirao zbog sazivanja sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja se odvija on line glasanjem putem aplikacije. Vijećnici su sjeli po klubovima na propisanom razmaku od metar udaljenosti, prijavili su svoje učešće na sjednici i u okviru točke aktualnog sata javljaju se u prijenos uživo koji teče s teškoćama.

'Okupili smo se i sudjelujemo u radu sjednice na ovaj način jer gradonačelnik Milan Bandić želi izbjeći odgovore na pitanja koja ukazuju na nečinjenje gradske uprave nakon potresa. Sazivanje on line sjednice zbog koronavirusa ne može biti izgovor jer mjere popuštaju', rekao je predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš. Podsjetio je da je još 23. aprila održana fizička sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije koja ima 55 zastupnika, četiri više od zagrebačke Skupštine, da se održavaju sjednica Sabora i da se redovno održavaju i sjednice Vijeća gradskih četvrti na kojima je barem 20 vijećnika.

- Danas prosvjedujemo održavanjem svoje opozicijske sjednice jer je HDZ u dogovoru s gradonačelnikom Bandićem onemogućio da se sjednica održi u prostoru Skupštine uz tvrdnju da je ta zgrada nesigurna nakon potresa, rekla nam je Rada Borić iz Nove ljevice.

- Grad Zagreb u svom vlasništvu ima brojnu imovinu, od škola do dvorana, uključujući i restoran Globus na Zagrebačkom velesajmu, gdje gradonačelnik svakodnevno drži sjednice i presice svog stožera. Pravi razlog se zna – izbjeći sjednicu uživo kako bi građani mogli čuti što imamo poručiti vezano uz potres i uopće za upravljanje gradom. Sjednicu smo imali 19. marta, kad je skoro sve već bilo zatvoreno, a danas kad se mogu održavati veći skupovi, to nije dozvoljeno U šali smo rekli da nismo prijavili skup, jer skup do 20 ljudi može biti bez prijava, ali ako ćemo imati problema preselit ćemo se u crkvu jer su mise dozvoljene – naglasila je Rada Borić.

David Bilić, vijećnik Radničke fronte, u izjavi za Novosti ističe da se on line sjednicom pokušalo spriječiti kritike Bandićevog rada.

- Ipak, mi ćemo bitne stvari Bandiću sasuti u brk. Zgrožen sam načinom na koji su se gradske vlasti postavile prema posljedicama potresa i izjavama koje je Bandić dao kad je optužio građane da su sami krivi zbog neulaganja u imovinu. A moja nekadašnja osnovna škola stoji razrušena, jer se u nju osim kozmetičkih radova na fasadi godinama nije ulagalo. Treba se pitati što je Grad napravio da se spriječi šteta. Vrijeme je da Bandić ode zbog takvih izjava i načina vođenja grada. Osim toga, to što smo dobili nekoliko stotina stranica materijala uvečer uoči sjednice nije prvi put. I za prošlu sjednicu smo dobili gomilu predloženih mjera u sitne sate uoči Skupštine; to je klasični modus da se nešto ugura i ne da oporbi da se pripremi na vrijeme - rekao je Bilić.

Rada Borić napisala je na Facebooku da je na alternativnu sjednicu navratio i premijer Andrej Plenković i da je skupštinare ukorio zbog fizičkog razmaka, pa mu je odgovorila da su oni zajedničko domaćinstvo, ono opozicijsko. Rekao je i da okupljenih ima više od 20 pa ih je pitao jesu li prijavili skup, na što je dobio isti odgovor – sve je u redu. Uz to se sporječkao s nezavisnim zastupnikom Renatom Petekom koji mu je kazao da treba donijeti mjere za sanaciju dimnjaka, na što mu je premijer kazao: ‘A vi kao da znate što ja radim s europskim partnerima, u fondu solidarnosti, kao da znate što će Sabor usvojiti uskoro. Vi sve znate. Morate pitati tamo vašeg gradonačelnik’, rekao je Plenković.

Premijeru se obratio i Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ. ‘Skupština je 1880. godina bila tri dana nakon potresa, sad kad vi predsjedate Skupštinom, trebalo je gotovo dva mjeseca’, rekao je Tomašević. Premijer mu je odgovorio da on misli ‘da će oni ovako virtualno sve riješiti’. ‘Vi meni djelujete jači od zagrebačkog sastanka na vrhu. Ja sam imao cijelu Europu jučer na videu, a vi ste tu na suncu, odlični ste’, rekao je cinično Plenković.

Inače, na predloženom dnevnom redu je 19 točaka, među ostalima, i izvještaj gradonačelnika Bandića o poduzetim aktivnostima i mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa i ublažavanje njezinih posljedica, kao i izvještaj o posljedicama potresa, te mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju radi saniranja štete.

Na dnevnom redu su i prijedlozi opozicijskih gradskih zastupnika o stambenom zbrinjavanju građana pogođenih potresom uz prijedlog kojim traže da gradonačelnik podnese izvješće o razmjerima oštećenja na zgradama i trošenju sredstava koja se uplaćuju na posebni račun za saniranje posljedica od potresa na kojem je do sada skupljeno 16 miliona kuna.

Vijećnici raspravljaju i o prijedlogu predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa iz HDZ-a da se odreknu svih naknada do kraja mandata kako bi se ta sredstva uplatila za pomoć stradalima u potresu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više