Novosti

Politika

Prosvjed za Palestinu pred njemačkim veleposlanstvom

Moramo učiti iz prošlosti i prepoznati kada se događa stravična nepravda poput one u Palestini. Tražimo kraj njemačkog sudioništva i omogućavanja genocida u Gazi, poručuju iz Inicijative za slobodnu Palestinu

Large palestina

Prosvjed pred ambasadom u Zagrebu

Inicijativa za slobodnu Palestinu organizirala je u nedjelju navečer akciju ispred njemačkog veleposlanstva u Zagrebu s porukom “Nie wieder” (“Nikad više”).

- Moramo učiti iz prošlosti i prepoznati kada se događa stravična nepravda poput one u Palestini. Moramo znati reći “nikad više ni za koga”. Tražimo kraj njemačkog sudioništva i omogućavanja genocida u Gazi - istaknuli su iz inicijative.

Ovom akcijom su podsjetili da je Njemačka drugi najveći izvoznik oružja u Izrael (SAD je prvi). Lani je ta zemlja odobrila slanje vojne opreme Izraelu u vrijednosti od oko 353 milijuna dolara, otprilike 10 puta više nego 2022. godine. Od 2019. do 2023. godine, njemački izvoz činio je 30 posto oružja koje je Izrael kupio.

Akcija je održana na poziv široke platforme organizacija u Njemačkoj u kojima djeluju palestinski, židovski i njemački aktivisti i aktivistkinje. Akcije pred njemačkim veleposlanstvima održane su sinoć diljem svijeta, u Irskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Španjolskoj, Norveškoj, Italiji, Japanu, Meksiku, Poljskoj, SAD-u, Tajlandu, Novom Zelandu.

Glavni su zahtjevi internacionalne platforme, koje podržava i Inicijativa za slobodnu Palestinu: trenutačni prekid njemačkih isporuka vojne opreme Izraelu, prestanak bilo kakve njemačke diplomatske podrške ili opravdavanja genocida, trenutačno ukidanje svih njemačkih ograničenja humanitarne pomoći Gazi i ponovno potpuno financiranje UNRWA-e te sveobuhvatna odšteta Njemačke palestinskom narodu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više