Novosti

Kronika

Прoслaвили зajeднo с укрajинским прaвoслaвцимa

Сaoсeћaмo и сaстрaдaвaмo сa свим људимa oвoгa свeтa глeдajући кaкo сe сукoби нa укрajинскoм тлу и ширoм вaсeљeнe joш вишe прoдубљуjу, пoручиo je зa Ускрс пaтриjaрх Пoрфириje

Large vaskrs 4a

Episkop Justin u posjeti ukrajinskim izbjeglicama (foto Mitropolija zagrebačko ljubljanska)

U punim crkvama pravoslavni vjernici proslavili su Vaskrs, a slavlju su se ove godine priključile brojne izbjeglice iz Ukrajine. Na vaskršnjoj liturgiji u Zagrebu, služenoj u kapeli Sv. Save na Svetom Duhu, zbog radova na obnovi sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u centru grada, vikarni episkop hvostanski Justin čestitao je veliki praznik brojnim vjernicima, pozivajući na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini. Vjernicima je prenio vaskrsne čestitke patrijarha Porfirija, kao i želje za zdravlje, mir u svijetu te napredak svakog pojedinca i zajednice.

- Živimo u teška vremena kad ovaj život sagledavamo jedino iz perspektive smrti, što znači da se svatko zatvara u sebe, postaje sebičan i želi da što više uživa u ovome životu, misleći da je to jedina destinacija našega postojanja - rekao je episkop Justin u obraćanju vjernicima i pozvao ih da "žive ovaj svijet koji živimo, iako u njemu ima dosta patnje, zla i tame, bolesti i ratova".

Vladika Justin obišao je i izbjeglice iz Ukrajine koji su u kolektivnom smještaju u motelu Plitvice pored Zagreba, čestitavši im praznik

- Ipak Bog nešto dobro vidi u ovom svijetu, a to je čovjek. Kada kažemo da vjerujemo u Hrista, mi vjerujemo u Boga i u čovjeka. Iako nas život uvjerava drugačije, mi hrišćani smo dužni da steknemo radosnu perspektivu vaskrsnuća Kristovog - kazao je i pozvao na molitve za mir te "što brže zaustavljanje krvoprolića i međusobnih sukoba u Ukrajini". Na liturgiji je pročitana tradicionalna vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Porfirija, koji je do lani sedam godina vodio zagrebačko-ljubljansku mitropoliju.

- Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, da se svi izbegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje. A dok sile ovog sveta vode bespoštedne ratove, najviše stradanja podnosi običan čovek - naglasio je patrijarh u poslanici.

- Stvoreni smo kao jedan i jedinstven ljudski rod i pozvani smo da jedno budemo. Šta ćemo mi danas sabrani, ugrejani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini? – istaknuo je patrijarh. Vjernike je pozvao da se "čuvaju prividne sigurnosti globalnog mravinjaka koji nas želi učiniti bezličnim pritvorenicima samodovoljnosti".

Patrijarh Porfirije u Beogradu (Foto: Milan Maričić/PIXSELL)

Patrijarh Porfirije u Beogradu (Foto: Milan Maričić/PIXSELL)

- Vreme provoditi u ubeđenju da se virtuelnim svetom nezdravog umišljanja i konzumacijom materijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode. U svetu koji odbija da bude zakvašen svetlošću božanske ljubavi, trudovi i žrtve nisu shvaćene na način Hristove Golgote, poput krsta za kojim će po blagovoljenju Božijem doći vaskrsenje, nego kao strašne prepreke ličnom miru i sigurnosti - istaknuo je Porfirije. Ujedno je naglasio da su u proteklim mjesecima mnogi liječnici, zdravstveni radnici i brojni drugi ljudi koji su se našli na teškim i odgovornim dužnostima, "pokazali besmrtna djela samožrtvene ljubavi prema Bogu i otadžbini".

Vladika Justin obišao je i izbjeglice iz Ukrajine koji su u kolektivnom smještaju u motelu Plitvice pored Zagreba, čestitavši im praznik uz riječi podrške, utjehe i ohrabrenja. Liturgija uz čitanje patrijarhove poslanice služena je i u drugim crkvama širom Hrvatske i regije.

Najveći hrišćanski i pravoslavni praznik svečano je proslavljen liturgijama na području Gornjekarlovačke eparhije, a slično je bilo na području Banije i Like. Povodom Vaskrsa, u Sabornom hramu Svetog Nikole u Karlovcu, liturgiju je predvodio episkop Gornjokarlovački Gerasim.

Nakon molitve episkop Gerasim je osvetio vaskršnja jaja i artos, koji su simbol Vaskrsenja Hristovog, a po završetku Svete liturgije vladika Gerasim je svim prisutnima čestitao najveći hrišćanski praznik tradicionalnim riječima i pozdravom Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse!

Održane su i tradicionalne crkvene službe u većini prigorskih i podravskih mjesta u kojima žive pravoslavni vjernici. Službe su služene u Vojakovcu i Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca, Velikom Pogancu i Dugoj Rijeci u Opštini Rasinja, Čukovcu kod Ludbrega te Koprivnici i Manastiru Lepavini.

Na svim službama okupio se veliki broj vjernika iz svih krajiških mjesta, a službe su na svom parohijskom području vodili vojakovački paroh Đorđe Filipović, velikopoganački paroh Branislav Todorović, koprivnički paroh Radovan Dimitrić te sveštenstvo lepavinskog manastira.

Osim pravoslavnih Srba, ove godine u proslavi Vaskrsa, učestvovale su i izbjeglice iz Ukrajine sa svojim porodicama. Ukrajinci su prisustvovali službi u crkvi Sv. Nikolaja u Čukovcu koju je organizovao u tekstu već spomenuti paroh Radovan Dimitrić. Narodni običaji paljenja "uzmenke" koji se održava u potkalničkom kraju Vojakovački Osijek, zbog loših je vremenskih uslova bio odgođen.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više