Novosti

Kronika

Прojeкт "Зaжeли" oпeт у Вojнићу

Прojeкт ћe дoприниjeти смaњeњу ризикa сoциjaлнe искључeнoсти и ствaрaњу квaлитeтe живoтa зa 36 стaриjих и нeмoћних oсoбa, a крoз њeгa je зaпoслeнo шeст дугoтрajнo нeзaпoслeних жeнa, припaдницa рaњивих скупинa с пoдручja oпћинe Вojнић

Large za%c5%beeli

Crveni križ Vojnić nedavno je informirao javnost povodom provođenja novog projekta skrbi o starijima i nemoćnima, pod nazivom "Zaželi 6×6 za zlatnih 36". Projekt je financiran sredstvima Evropskog socijalnog fonda, a više o njemu je govorila ravnateljica Crvenog križa Vojnić Ljuba Martinović. Projekt će doprinijeti smanjenju rizika socijalne isključenosti i stvaranju kvalitete života za 36 starijih i nemoćnih osoba. Zaposleno je šest dugotrajno nezaposlenih žena, pripadnica ranjivih skupina s područja općine Vojnić. Opći cilj projekta je potaknuti socijalnu uključenost žena pripadnica ranjivih skupina, kroz povećanje njihove zapošljivosti stjecanjem radnog iskustva i povećanja kompetencija.

Nositelj projekta je Općinsko društvo Crvenog križa Vojnić, vrijednost mu je nepunih 560.000 kuna i trajat će 18 mjeseci. Namjenska sredstva Europske unije uključena su u 85 postotnome omjeru, a 15 posto je sredstava državnog budžeta. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Karlovac, Centar za socijalnu skrb Karlovac Podružnica Vojnić, Kreativno udruženje Ruke i Centar za pomoć u kući Široka Rijeka.

Voditeljica projekta je poznata tamošnja aktivistica Milena Basara. Ona je kazala da je projekt nastao kao potreba na tešku situaciju u kojoj se nalazi starija populacija na području općine Vojnić. Kroz prvi partnerski projekt, koji je u prvoj fazi Crveni križ proveo s Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac i Gradom Karlovcem, uvidjelo se da na terenu ima još staračkih samačkih domaćinstava kojima je potrebna pomoć. Odlučili su se zbog toga zajedno s partnerima, rekla je Basara, na podnošenje projekta da bi samačkim obiteljima bila pružena pomoć. Projekt je pohvalio i načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić.

- Koliko god je ovo pomoć korisnicima, isto tako je pomoć za žene koje su u srednjim godinama, nezaposlene i na burzi te nemaju drugu mogućnost zapošljavanja niti samozapošljavanja. Tek kada smo ušli u provedbu prvog projekta, koji je proveo naš Crveni križ s Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac, vidio se razmjer potreba na ovom području. Tada smo bili sa svih strana zapljusnuti zahtjevima korisnika ali i osoba koje bi radile na projektu - zaključio je Andrić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više