Novosti

Društvo

Profesori gimnazije SPC-a posjetili svoje učenike na Baniji

Profesorice i profesori Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" posjetili su učenike koji žive na na potresom pogođenim područjima. Premda su preplašeni, bilo im je drago vidjeti da su nastavnici zabirnuti za njih 

Large begovici2

U Mihaelovom domu u selu Begovići (foto Mitropolija Zagrebačka)

Protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, ravnatelj Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", đakon Petar Kozakijević, vjeroučitelj u toj zagrebačkoj školi i protonamjesnik Bogoljub Ostojić, tajnik Zagreba ljubljanske biskupije, posjetili su prošli tjedan obitelji srednjoškolaca pogođenih potresom, javlja Mitropolija Zagrebačka. Obitelji, koje žive na potresom pogođenim područjima, posjetile su u subotu i profesorice Srpske pravoslavne gimnazije Mira Bićanić i Jasmina Veldić te Samir Hasanagić.

Riječ je o obiteljima učenika Mihaela, koji živi u Velikom Šušnjaru te sestara Sanje i Mirele iz sela Begovići, Lune iz Gline, Ljiljane iz Topuskog te Anđele iz Kostajnice te drugima.

Kako nam je rekao ravnatelj Lalić, ove godine je sedam učenika koji žive na tom području, a još dvadesetak ih je koji su završili gimnaziju. Nastavnici su i njih posjetili. 

- Djeca su preplašena, no ne samo oni, već i odrasli. Naši nastavnici su s njima stalno u telefonskom kontaktu, no željeli su ih posjetiti i uvjeriti se da su dobro - rekao je Lalić za Novosti. Dodao je kako se ipak ne predaju. Bilo im je drago vidjeti nastavnike i sveštenike koji su po prvi put došli, kako je rekao Lalić, na njihov teren.

Nekima su kuće oštećene, nekima nisu, no mnogi su spavali u autu od straha.

- Sad je ipak za nijansu bolje. Većina je dobila kontejnere pa se mogu tokom noći odmoriti i ugrijati - rekao je Lalić. 

Ispričao je kako su ih jako lijepo dočekali.

- Dočekali su nas kao da ih nije pogodila nikakva nevolja, kao pravi domaćini - rekao je Lalić.

U selu Begovići, odakle dolaze učenice Sanja i Mirela, nema interneta, a mnoge kuće su oštećene. One gdje žive te dvije učenice u dobrom je stanju.

"Svi su rekli da se raduju povratku školskim obvezama. Naše učenice marljivo pomažu, svatko na svoj način, u saniranju štete, kako na svojim imanjima, tako i kod svojih susjeda. One su dobro raspoložene i optimistične. Unatoč strahu koji osjećaju zbog učestalog podrhtavanja tla, dočekali su nas s osmijehom”, rekao je, kako prenosi Mitropolija Zagrebačka, profesor povijesti i geografije Samir Hasanagić.

Kuća učenice Lune iz Gline oštećena je 6. siječnja nakon potresa pa je ona otišla u Majske Poljane u kontejner, koji su dobili njeni baka i djed. Njeni roditelji volontiraju u saniranju posljedica potresa. Majka kuha hranu i kavu za radnike, a otac spaja električnu energiju za mobilne kućice susjeda čije kuče nisu sigurne za život.

U Starom Selu kod Topuskog nastavnici su posjetili učenicu Ljiljanu, učenicu prvog razreda. Na tom području, kao i u Kostajnici, gdje živi Anđela, još jedna učenica prvog razreda, nije bilo većih šteta. No stanovnici se još uvijek jako boje i osjećaju nemir od potresa.

“Ljudi koje smo upoznali vrlo su hrabri, plemeniti i vrijedni. Oni se neće odreći života na svojim vjekovnim ognjištima, usprkos svemu”, rekla je nastavnica hrvatskog jezika Mira Bićanić. Dodala je i kako na područjima koje su posjetili vlada opća solidarnost.

Sekretar Zagrebačko-ljubljanske mitropolije sveštenik Bogoljub rekao je kako svećenici na Baniji trpe sa svojim narodom, a njihova požrtvovnost i prisutnost na terenu “prekrasan su primjer pastoralnog služenja”.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više