Novosti

Društvo

Prilika za uzurpaciju

Najnoviji Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu za područje Benkovca nova je prilika za zemljišne manipulacije. Najviše poljoprivrednih parcela predviđenih za zakupce nalazi u selima s većinski srpskim stanovništvom

Large pxl 100319 23879995

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL )

Najnoviji Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu za područje Benkovca nova je prilika za već viđene zemljišne manipulacije. Sredinom februara grad je bez velikih najava na svojim stranicama, kao običnu servisnu informaciju, objavio opsežan plan raspodjele zemlje s pobrojanim katastarskim česticama. Riječ je, u većini slučajeva, o općenarodnoj imovini koja je u trajnom posjedu fizičkih osoba.

Iz pregleda Programa uočljivo je da se najviše poljoprivrednih parcela predviđenih za zakupce nalazi u selima s većinski srpskim stanovništvom. Površina poljoprivrednog zemljišta određena za zakup iznosi 2801 hektar. Najviše hektara za zakupce Benkovac daje u selu Donje Biljane – čak 367 hektara.

Rok za ulaganje prigovora je bio vrlo kratak, samo 15 dana. Pravnici iz Pravnog odjela SNV-a uspjeli su uložiti nešto manje od 30 prigovora posjednika koji su im se obratili. Na pisanu molbu SDSS-ove gradske vijećnice Katarine Vrcelj da rok za prigovore bude produžen, gradonačelnik Tomislav Bulić odgovorio je negativno, navodeći da je zakonski rok za ulaganje prigovora završen.

- Program je bio izrazito slabo promoviran. To neobaviještene posjednike može navesti na zaključak da grad namjerava netransparentno raspolagati zemljištem, koje je ionako imovinski-pravno neuređeno. Ako bi se Program proveo u ovom obliku, moglo bi doći do puno pravnih problema kao što je ometanje posjeda. Dok smo pomagali ljudima da sastave prigovore, obratilo nam se i više onih koji su se samo došli posavjetovati i provjeriti da li se njihova zemlja nalazi u ovom Programu - navode iz Pravnog odjela SNV-a.

Raniji programi raspodjele poljoprivrednog zemljišta u benkovačkom kraju ostavili su dalekosežne posljedice po više posjednika. Podsjetimo na slučaj iz Ceranja Gornjih, gdje je koncesionar Mitar Habenšus dobio koncesiju na pet zemljišnih čestica. On je zauzeo okolnu zemlju pored one koja mu je pripala koncesijom na 20 godina, a koja je u vlasništvu Srba povratnika. Uzurpirao je cijele dvije čestice, iako je na korištenje dobio samo određene dijelove te zemlje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više