Novosti

Manjinski zastupnik

Зaштo нeки oстajу бeз субвeнциja?

Дрaгaнa Jeцкoв je нaвeлa дa су oпрaвдaнa питaњa нa кoje пoљoприврeдници трaжe oдгoвoр. Koja су сe тo биoфизичкa oгрaничeњa смaњилa у Kрњaку, oстaлa истa у Вojнићу, a нeстaлa у Двoру? Kaкo Пeтрињa вишe ниje у oдрeђeнoj кaтeгoриjи, a Сисaк jeстe?

Large sabor

Nekim poljoprivrednicima prijeti smanjenje potpora (foto Nikola Miletić/PIXSELL)

Klub zastupnika SDSS-a posebnu pažnju posvećuje poljoprivredi, kao veoma važnoj gospodarskoj grani. Zato i ovaj put smatram da treba progovoriti o vrućoj poljoprivrednoj temi a to je Pravilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima, rekla je zastupnica Dragana Jeckov u svom slobodnom govoru, u okviru rasprave o Pravilniku.

- Na prvu, reklo bi se da je u pitanju neki nebitan podzakonski propis, ali reakcije na taj pravilnik koji je do jučer bio u javnoj raspravi, upućuju nas na njegovu važnost i na posljedice koje će proizvesti ukoliko on stupi na snagu, naglasila je.

Prema sadašnjem Pravilniku iz 2019. godine, tri su kategorije područja s ograničenjima: u gorsko-planinskim područjima poljoprivrednici su do sada dobivali subvencije od 226 eura po hektaru, na područjima značajnih prirodnih ograničenja dodatnih 120 eura po hektaru, a poljoprivrednicima iz područja s posebnim ograničenjima, dodjeljivano je dodatnih 82 eura po hektaru. Ta subvencija je neophodna kao kompenzacijska mjera zbog toga što osobe žive i bave se poljoprivredom na području koje je vrlo zahtjevno zbog svog reljefa, klime, strukture i kvalitete tla te nadmorske visine. Dragana Jeckov ukazala je da prijedlog novog Pravilnika, osim drugačijih iznosa potpore, donosi promjene na listi općina i gradova koje se razvrstava u ove tri kategorije. Neki su potpuno izbačeni s liste, neki su pali u nižu kategoriju, a neki koji nisu bili na listi sada su uvršteni. Jedan od najčešćih negativnih komentara na Pravilnik odnosi se na studiju na osnovu koje je napravljena nova preraspodjela. Prije svega zamjera se netransparentnost koja je rezultirala time da je javnost nedovoljno upoznata o rezultatima te studije.

- Na listi onih čiji poljoprivrednici dugoročno ostaju bez dijela potpore je čak 58 općina i gradova. Naravno da su poljoprivrednici osjetljivi na ovu temu jer će dobar dio njih imati smanjene potpore. Kad s ove govornice pričamo o potresom pogođenim područjima i njihovoj revitalizaciji, a onda donesemo pravilnik po kojem poljoprivrednici s područja Petrinje i Karlovca nisu niti u jednoj kategoriji, onda smo kontradiktorni. Kad s ove govornice pričamo o zapadnoj Slavoniji koja zbog svojih prirodnih bogatstava mora biti razvijenija, a onda donesemo pravilnik po kojem poljoprivrednici s područja Virovitice, Pakraca, Okučana i Voćina nisu niti u jednoj kategoriji, ispadamo u najmanju ruku smiješni. Što tek reći na činjenicu da je Općina Dvor iz kategorije značajnih prirodnih ograničenja postala područje bez ikakvih ograničenja – zapitala je kolege u sabornici zastupnica SDSS-a.

Ukazala je i na situaciju prema kojoj su se susjedne općine koje su po svemu slične, po prijedlogu novog pravilnika, našle u različitim kategorijama iako pripadaju istom agro-pedološkom području.

- Opravdana su pitanja na koje poljoprivrednici traže odgovor. Koja su se to biofizička ograničenja smanjila u Krnjaku, ostala ista u Vojniću, a nestala u Dvoru? Kako Petrinja više nije u određenoj kategoriji, a Sisak jeste? Kakva su to biofizička ograničenja promijenjena i u kojem razdoblju, pa da susjedne općine imaju takva odstupanja? Ova nova podjela sigurno je uznemirila poljoprivrednike u ovoj, po svemu turbulentnoj godini, pa i po uvođenju nove zajedničke poljoprivredne politike, osobito ako u kriterijima po kojoj je neka općina ušla u neku kategoriju - nema jasnog utemeljenja. U susret novoj sjetvi, pozivam nadležne da razmotre revidiranje kategorizacije iz sporne studije ili jasnije objasne predloženu kategorizaciju ali ovaj put temeljem egzaktnih javno dostupnih pokazatelja. Do tada osigurajmo da se poljoprivredna proizvodnja nesmetano odvija - zaključila je Jeckov na kraju govora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više