Novosti

Kronika

Zajmovi do 50.000 eura

Raspisani natječaji za dodjelu novca poljoprivrednicima: Mikro i mali zajmovi su namijenjeni poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda i sektoru šumarstva

W2ovtvfcgb7f2kh8xs8wwfaqf2m

Između ostalog, moguće je financirati kupnju životinja (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, pokrenulo je financijske instrumente u vidu malih i mikro zajmova za poljoprivrednike u iznosu od čak pola milijarde kuna. Mikro i mali zajmovi su namijenjeni poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva u nekoliko tipova operacija.

Mikro zajmovi namijenjeni su investicijama u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a moguće je financirati kupnju domaćih životinja, rabljene mehanizacije, te obrtna sredstva. Zajam od 1.000 do 25.000 eura moguće je ostvariti uz kamatnu stopu od 0,5 i 1,0 posto dok je za sektor mljekarstva kamatna stopa samo 0,1 posto. Rok korištenja zajma je 6 mjeseci, a moguće je dobiti i poček otplate od 12 mjeseci ako je rok otplate dulji od 12 mjeseci. Mali zajmovi su slični mikro zajmovima samo što se radi o većim iznosima i to od 25.000 do 50.000 eura i rok otplate je 10 godina. Rok za podnošenje zahtjeva je počeo 1. rujna. Programi su otvoreni do 31. decembra 2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi zadnjeg dana kolovoza raspisala je i tri natječaja za provedbu podmjere 4.1 ‘Potpora ulaganja u poljoprivredna gospodarstva’ iz Programa ruralnog razvoja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 400 milijuna kuna od čega je taj iznos podijeljen na četiri sektora; sektor voća i povrća za manja gospodarstva, te sektor voća i povrća za veća gospodarstva. Isti slučaj je kod sektora stočarstva i peradarstva gdje je sve podijeljeno na manje i veće poljoprivredne proizvođače. Na ovom natječaju prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika. Intenzitet potpore na ovom natječaju iznosi 50 posto ukupnog ulaganja, a za mlade poljoprivrednike se uvećava za dodatnih 20 posto.

Pored ovih mjera raspisan je natječaj i za operaciju 4.1.2 ‘Zbrinjavanje,rukovanje i korištenje stajskog gnojiva gdje je također intenzitet potpore 50 posto, a za mlade poljoprivrednike se uvećava za dodatnih 20 posto.

Treća podmjera se odnosi na obnovljive izvore energije, a uvjeti su isti kao i kod prve dvije operacije. U sva tri natječaja najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 5.000 eura, a najviša milijun eura, osim za početnike kod kojih najviša vrijednost potpore po projektu iznosi 100.000 eura. Prvi dio zahtjeva za potporu za ove natječaje podnosi se do 17. listopada ove godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više